U trendu

Ova uobičajena fraza od dve reči najgora je stvar koju roditelj može reći detetu

Svako dete s vremena na vreme postane anksiozno ili uzrujano, što je potpuno normalno jer još uči da kontrolišemo svoje emocije. Ali kada dete počne da paniči ili ima tantrum, mnogi roditelji koriste uobičajenu frazu od dve reči koju nikada ne bi smeli da izgovore kada je dete uzrujano. Tako barem misli ekspertkinja za odgajanje dece Rejčel Romer, ujedno i majka dvoje dece.

Kako objašnjava za CNBC, apsolutno najgora stvar koju roditelji mogu reći svome detetu je “smiri se“. Deci smirenost treba demonstrirati, a ova ih fraza može učiniti uznemirenijima.

“I sama imam dvoje malih četvorogodišnjaka i razmišljam o tome kako je, kada su zabrinuti, reći im da treba da se smire definitivno jedna od najgorih stvari“, rekla je. “Kada detetu govorimo da treba da se smiri, time mu samo potvrđujemo da njegove emocije nisu važne i da bi trebalo da ih kontroliše, što može čak i nenamerno delovati kao omalovažavanje.“

Osim toga, ova ekspertkinja za odgajanje dece objašnjava da ta uobičajena fraza mnogih roditelja uzrokuje više štete nego koristi. “Dete ima utisak da nije viđeno, da na neki način zapravo treba da se stidi svojih reakcija i emocija, a to nikada nije dobro“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar