U trendu

Ovaj tip roditelja najviše šteti mentalnom razvoju svoje dece, kaže ekspertkinja

Roditeljstvo je veoma izazovan zadatak, kojem svaki otac i majka pristupaju na različite načine, ali određene vrste vaspitanja mogu ozbiljno štetiti razvoju deteta, kako fizičkog, tako i mentalnog.

S tim se slaže edukatorka i spisateljica Džuli Lajkot-Hejms, koja veruje da preterano angažovano roditeljstvo, poznatije kao helikopter-roditeljstvo, deci čini više štete nego koristi.

Kako objašnjava, helikopter-roditelji preterano paze na dete i tako mu nesvesno onemogućavaju da se osamostali. Osim toga, dete koje nema priliku da se isproba u određenim aktivnostima i izazovima, ali i koje ne može povremeno da pogreši, suočava se s manjkom samopouzdanja, što negativno utiče na njegovo mentalno zdravlje.

Takva su deca mnogo sklonija depresiji, anksioznosti i lošem uspehu u školi, ali i kasnije u karijeri kada odrastu, donosi Your Tango.

“Iako je jasno da helikopter-roditelji žele da pomognu detetu i zaštite ga od bola i neuspeha, zapravo rade potpuno suprotno. Naime, preterano pomaganje uzrokuje još veću štetu. Ako smo previše uključeni u živote svoje dece i vodimo računa o svakom problemu ili izazovu s kojim se susreću, uskraćujemo im učenje o tome ko su u svojoj srži, kako da rešavaju probleme i kako da se na kraju snalaze u životu kao odrasla osoba“, kaže Lajkot-Hejms, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar