U trendu

Ove dve roditeljske greške u vaspitanju uništavaju samopouzdanje deteta, tvrde psiholozi

Jačanje samopouzdanja kod deteta jedna je od najvažnijih stvari koju roditelji moraju da usavrše. Iako je ponekad teško uraditi sve na ispravan način, psiholozi tvrde da postoje određene stvari koje bi bilo dobro izbegavati jer navodno uništavaju samopouzdanje deteta.

Jedna od tih stvari je preterano hvaljenje i podilaženje detetu. Iako na prvi pogled ova navika može izgledati stimulišuće i podsticajno, stvarnost je zapravo nešto drugačija. Naime, psiholozi upozoravaju da preterano hvaljenje dece čini više štete nego koristi. Ako neprestano govorimo svome detetu da radi fantastičan posao, zapravo mu na neki način dajemo do znanja da ne treba da se trudi više, a upravo samopouzdanje dolazi iz rada, tsčnije iz pokušaja i neuspeha te ponovnog pokušaja.

Osim toga, još jedna greška koja i te kako utiče na smanjeno samopouzdanje kod dece jeste nedozvoljavanje da uče iz sopstvenih grešaka. Sasvim je razumljivo da roditelji nastoje da spreče svoje dete da pati, ali s vremena na vreme mora se suočiti s greškama i neuspehom.

Kako objašnjavaju psiholozi, danas postoji sve više roditelja koji sve vreme pokušavaju da spase svoju decu od neuspeha, a upravo je učenje na sopstvenim greškama najbolji način da dete izraste u samouverenu i uspešnu osobu, prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.