U trendu

Ove stvari nikada ne biste smeli da uskratite deci, smatraju psiholozi

Psiholozi smatraju da ograničenja omogućavaju detetu osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Međutim, određena ograničenja mogu da urade upravo suprotno – izazovu osećaj nesigurnost i uspore razvoj deteta.

Postavljanje pitanja

Dete raste i uči o svetu postavljajući sve više i više pitanja. Roditeljima ponekad može biti teško da pronađu odgovore na sva pitanja, naročito kad su umorni. Ali, kvalitetno vreme koje provedete sa svojom decom, pomaže u razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i deteta.

Plakanje

Deca osećaju mnogo više od odraslih. Nemojte zabraniti detetu plakanje i nemojte ga postideti zbog suza. Pomozite mu da shvati zašto plače i zajedno pronađite najbolji način da s tim nauči da se nosi.

Dopustite detetu da kaže „ne“

Ako mu zabranite da kaže „ne“, zapravo kršite detetove granice. Umesto toga, pokušajte da pronađete kompromis ili mu objasnite da ponekad mora da radi nešto što ne želi.

Buka

Nemojte pokvariti svaku detetovu zabavu. Neka peva i skače. Uostalom, ovo je jedino razdoblje života kad je slobodno da se ponaša onako kako želi.

Strahovi

Mala deca se mogu plašiti lekara ili čudnog rođaka i to je u redu. Nemojte ih postideti ako se plaše. Neka znaju da ste tamo i da nemaju čega da se boje.

Tajne

Što su deca starija, to im je više potrebna privatnost. Trebalo biste da znate šta se događa u njihovim životima, ali pazite da ne ugrozite njihovo pravo na privatnost. Vaše poverenje im je neprocenjivo. Nemojte to rizikovati čitanjem njihovog dnevnika.

Ljutnja ili ljubomora

Dete ima pravo na negativna osećanja. Zapamtite da njihova volja još nije snažna i teško se kontrolišu. Ne smrju da pomisle da  je u redu izraziti samo pozitivna osećanja.

Pravo na greške

Niko ne voli greške, a još je gore kad se dete plaši da pogreši. Nikad se neće usuditi da isproba nešto novo ako se plaši da ćete ga grditi ako ne uradi kako treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar