6 karakternih osobina koje možete naslediti samo od svog oca

Na času biologije naučili smo da 50 % našeg DNK nasleđujemo od majki i 50 % od očeva. Ova biološka činjenica, međutim, ne znači da svaki roditelj prenosi jednaku količinu fizičkih karakteristika i genetskih karakteristika na svoje dete. Zapravo, 60% veća je verovatnoća da će deca naslediti aktivne osobine od svojih očeva samo zato što priroda više voli da izrazi te gene.

Bright Side je temeljno istražio ovaj biološki fenomen i sakupio za vas 6 gena za koje je veća verovatnoća da potiču sa tatine strane.

1. Visina

Da li vam je poznata fraza „visok je kao njegov otac“? Očigledno, ova izjava je podržana naukom. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija nasleđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen za visinu svakog roditelja funkcioniše na malo drugačiji način. Na primer, geni oca su važni u stimulisanju rasta, a samim tim i visine.

2. Krivi zubi

U slučajevima kada otac ima loše zube, veća je verovatnoća da će dete morati češće da posećuje zubarsku ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Sve, od razmaka zuba do karijesa, i svih stomatoloških problema između, može doći pravo iz očevih usta.

3. Pol

Tate su 100% odgovorni za pol svojih novorođenčadi. X i Y hromozomi, poznatiji kao polni hromozomi, definišu pol deteta. Devojčice nasleđuju X hromozom od svog oca, što rezultira XX genotipom, a muškarci Y hromozom od svog oca, što rezultira XY genotipom. Pošto majke prenose samo X hromozome, očevi imaju potpunu kontrolu pola.

4. Rupice na obrazima

U mnogim kulturama, rupice se vide kao oznaka lepote i privlačnosti. Međutim, naučnici opisuju rupice kao defekt koji je nastao zbog skraćenih mišića lica. Pretpostavlja se da su rupice nasleđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasleđuju od oca.

5. Otisci prstiju

Ne postoje 2 otiska prsta potpuno ista jer svi imamo jedinstveni uzorak. Bez obzira na to, otisci prstiju bebe mogu da liče na one njihovog oca! Obrasci otiska prsta su genetske osobine nasleđene od naših očeva.

6. Kijanje

Mnogi od nas poznaju bar jednu osobu koja nekontrolisano kija kada gleda u sunce ili druga jaka svetla. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i verovatnije je da će se preneti sa očeve strane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.