Ovih 7 stvari svako dete želi da čuje od roditelja, kažu psiholozi

Iako je podizanje dece divno iskustvo, može biti i veoma zahtevno. Dečja sreća je najveći prioritet mnogih roditelja, ali zbog njihovog ubrzanog načina života i brojnih obaveza možda neće uvek moći značajno da utiču na raspoloženje svoje dece.

Međutim, postoje neke roditeljske prakse i ponašanja koja mogu povezati roditelje sa decom. Dakle, edukator roditeljstva, psiholog za majke i dete, Džejmi Bloh, podelio je sedam pozitivnih stvari koje svako dete želi od svojih roditelja.

Evo šta je izdvojila u novom postu na Instagramu.

Budite njihova „sigurna“ osoba: „Sva deca žele bezuslovnu ljubav i podršku“, rekao je Bloh u objavi.

Pokažite im da su voljeni: Deca žele poljupce, zagrljaje i zajedničko vreme, kaže psiholog. „Žele da im pokažete svoju ljubav“, dodala je ona.

Budite im uzor: „Vaša deca žele da uče o svetu gledajući vas. To znači da će od vas naučiti kako da se ponašaju u odnosima i kako da razmišljaju o životu“, primećuje Bloh.

Postavite obzirne, ali čvrste granice: Psiholog savetuje roditeljima da uče svoju decu kako da regulišu svoje emocije, ali sa strpljenjem.

Prihvatite ih: Deca žele da se osećaju prihvaćeno. Zato ih prihvatite onakvima kakvi jesu, a ne kakvi želite da budu“, ističe Bloh.

Neka budu deo razgovora: Važno je da deca razgovaraju sa roditeljima, a ne samo da slušaju njihova rešenja, naredbe ili lekcije.

Aktivno ih slušajte: Većinu vremena deci jednostavno treba okruženje podrške i roditelji koji će ih slušati bez osude.

„Razumevanje ovih sedam osnovnih potreba može promeniti vaš odnos sa decom. Praktikovanjem ovih principa ne samo da negujete njihovo emocionalno blagostanje, već i postavljate osnovu za njihovo odrastanje u samouverene i saosećajne odrasle osobe„, zaključio je psiholog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.