U trendu

Ovo je najveća opasnost za decu!

Nov nameštaj u kući je lep prizor za svaku porodicu, ali postoje ozbiljni rizici za decu od povreda.

Dečja razdraganost i igra je ono što decu čini srećnom. Međutim, ta razdraganost i igra za roditelje često predstavlja veliku brigu. Deca često znaju raznim nestašlucima ili u igri da nesvesno povrede i sebe i druge, u dvorištu, na ulici ili u kući.

Deca se fizički mogu povrediti na razne načine, bez obzira na prisustvo roditelja, mada je verovatnoća da se povrede pored roditelja ipak manja. Jedna od ozbiljnijih povreda, čak i fatalna, može biti od nameštaja.

Današnji izbor nameštaja za kuću dosta je veliki. Inovacije su česte, a cene pristupačne, pa se i češće nego ranije menja nameštaj, i to najčešće kod dece, jer sva deca žele novu i lepšu sobu za sebe ili su „prerasla staru sobu“.

Ponekad proizvođači zbog profita ili zbog povlađivanja kupcu zaborave na bezbednost dece. Često se desi da roditelji neprimereno koriste nameštaj ili ga nedovoljno pričvrste tako da i nesvesno svoju decu dovode u opasnost.

Primeri

Nedavno je lanac trgovina nameštajem IKEA povukao 27 miliona komada nameštaja sa tržišta. Ustanovljeno je da se jedna vrsta nameštaja lako može prevrnuti i ozbiljno povrediti decu, čak i sa smrtnim ishodom. Odluka o povlačenju donesena je nakon tri smrtna slučaja, kada se nov nameštaj prevrnuo i pao na decu.

Osim tri smrtna, bilo je i puno prijavljenih slučajeva povreda od pada navedenog nameštaja.

Zvaničnici komapnije IKEA izdali su saopštenje da svi kupci spornog nameštaja mogu dobiti besplatne popravke ili tražiti vraćanje novca.

IKEA je brzo reagovala i u novoj kampanji podelila 300.000 besplatnih kompleta novog sigurnijeg nameštaja kupcima, ali je bez obzira na to, opoziv postojećeg nameštaja ostao na snazi.

Postoje slučajevi povreda dece i od nameštaja drugih proizvođača, ali deca uglavnom padnu sa nameštaja, a mnogo ređe nameštaj na njih.

Podsećanje

Podsećamo roditelje da vode računa i pri izboru nameštaja za decu i pri montiranju kako neki deo nameštaja (daska, fioka…) ne bi tokom igre pao na decu ili se ceo komad nekog nameštaja (orman ili slično) tokom igre nestašne dece srušio na njih i povredio ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar