U trendu

Ovo žensko ime može da ima i prelepo ali i jezivo značenje

Ovo ime je neobično po tome što ga roditelji daju ili zbog svetle ili mračne želje. Verovatno, jedino ime koje ima dva potpuno oprečna značenja

Od davnina se verovalo da ime deteta može da odredi njegovu budućnost i unese radost u dom i porodicu. Roditelji su se zato često oslanjali na tradiciju, stara verovanja i magiju.

Za razliku od današnjih trendova, nekada je bio običaj da se deci daju imena koja odišu dubokom simbolikom.

S obzirom da su nekada vladale mnoge zarazne dečje bolesti, i deca su umirala, naše bake i deke su htele na decu da prenesu ljubav, sreću, blagostanje, ali i da ih zaštite od zlih duhova, uroka, veštica i bolesti…

Jedno od najpopularnijih imena koje se nekada davalo novorođenim devojčicama ima vrlo lepo značenje jer predstavlja štit od bolesti, ali ima i tužnu i tešku simboliku, za koje većinu ljudi ne zna.

U dalekoj prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije ovakva imena su se nadevala deci jer se verovalo da bajanje imenom može da pomogne da se dete održi, ostane u životu i zaštiti od bolesti. Ime nastalo od osnove “stajati” (ostajati)  – da stane bolest.

Ipak, ono što je relativno nepoznato je da su ovo ime dobijale devojčice čiji su roditelji priželjkivali da prestanu da dobijaju decu, odnosno da zaustavi dalje rađanje dece tamo gde ih je već suviše.

Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu – Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Pretpostavlja se i da su u dalekoj prošlosti izvedena od prastarih imena stanimir, Stanislav i dr. Postoji veliki broj imena koja imaju isto značenje i u korenu imaju istu reč, ali su im dodati različiti nastavci, poput Stajka, Stajko, Stana, Stane, Stanija, Stanika, Stanoje, Stanojka, Stanojla i Stanojlo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)