U trendu

Pažnja: Ovih 5 lekcija svaki roditelj treba da nauči svoje dete

Svaki roditelj želi da njegovo dete ima srećan život. Naravno, za srećan život ne postoji garancija, a isto tako, svaka osoba ima svoju definiciju sreće.

Ono što mi kao roditelji možemo da uradimo, jeste da naučimo decu kojim istinama treba da teže i šta treba da im bude zvezda vodilja kako bi živeli životom koji im odgovara.

1. Uspeh nije sve
Uspeh jeste važan, ali ne treba to da bude jedina stvar koja će vašoj deci biti na umu. Što pre naučite svoju decu da nije sramota doživeti poraz, to će im kasnije biti lakše da se suoče s istim.

Ono što takođe treba da im stavite do znanja, jeste da uvek postoji neko na koga mogu da se oslone i na čiju ljubav mogu da računaju onda kada se suoče sa ozbiljnim životnim izazovima.

2. Biti emotivan nije sramota
Kako kažu, ako hoćete da menjate svet, morate da pođete od sebe. Najpre je potrebno da vi budete saosećajni prema ljudima u svojoj okolini.

Od malih nogu treba da učite svoje dete da ceni i poštuje druge ljude i da im pruži pomoć kad im je to potrebno. To nije samo recept za skladniji život u zajednici, već i za njegovu ličnu sreću u odraslom dobu.

3. Obrazovanje je veoma važno
Deci je prirodnije da se igraju napolju sa svojim vršnjacima, nego da satima sede u školi. Na vama kao njihovom roditelju je da ih naučite koliko je obrazovanje važno za njihov dalji razvoj. Naučite ih da na vreme izvršavaju svoje obaveze, jer će se samo tako naučiti disciplini.

4. Važno je biti samostalan
Deca treba da poštuju starije i osobe od autoriteta, ali moraju i da misle svojom glavom. Preporuka je da negujete kritičko mišljenje kod svojih mališana, ali i da im objasnite da ne mogu uvek da zaivse od drugih.

Kasnije tokom života, veoma je važno da vaše dete ume da iznese svoje mišljenje i da odbrani svoj stav. Ono mora da se navikne na donošenje samostalnih odluka i preuzimanje odgovornosti oko njih.

5. Mišljenje drugih o njima nije ključno
Naravno da je tuđe mišljenje o nama važno, ali u određenoj meri. Nikako ne treba da učite dete da se stalno obazire na to šta neko misli o njegovim postupcima, jer će tako kroz život biti uvek zavisno od mišljenja drugih ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.