Pet rečenica koje nikada ne treba da govorite svojoj deci

Vaspitanje dece izazovan je zadatak za svakog roditelja. Svakodnevna iskušenja, produktivan rad i briga o domu i porodici utiču na postepeni gubitak tolerancije. Međutim, to nikako ne bi smeli da iskažete prema svojoj deci.

Iako vam se izgovorena reč može učiniti sasvim prikladno, deca stvari percipiraju na drugačiji način, zbog čega treba da budete izuzetno oprezni u razgovoru s njima. Zato, potrudite se da im ovih pet rečenica nikada ne uputite.

Ostavi me na miru!

Iako je svakome potreban odmor i vreme za sebe, izgovaranje ove rečenice može imati negativan učinak po vaš međusobni odnos. Mnoga deca će pomisliti da nema svrhe da razgovaraju s vama jer za njih nemate vremena niti razumevanja. Budite mudri, zamolite ih da vam daju vremenu da obavite svoje poslove i obećajte im da ćete se kasnije igrati. Svakako ispunite dato obećanje.

Zašto nisi poput svog brata ili sestre, ili poput svog prijatelja?!

Iako smo svi ponekad spremni na kritiku, ali i na poređenje naše dece s tuđom, budite sigurni da je to nešto što deca i te kako osete. Uputite li im ovakav vid kritike, deca mogu pomisliti da ne ispunjavaju vaša očekivanja, ali i istovremeno razvijati nezdrav odnos prema konkurenciji. Umesto toga, pohvalite svoje dete i podstaknite ga na pozitivno delovanje.

Ne plači!

Koliko puta ste kritikovali svoje dete zbog plakanja? Nemojte to raditi to jer time umanjujete njihova osećanja i izražavanje emocija. Plakanja je prirodna čovekova reakcija i trebalo bi da bude dopuštena svakoj osobi. Motivišite svoje dete na izražavanje emocija.

Ja sam u tvojim godinama to bolje radio/la

S obzirom na činjenicu da se sva deca razvijaju individualnim brzinama i da mentalni i fizički napredak zavise od osobe do osobe, ne dozvolite da decu poredite sa sobom. Budete li im govorili da ste vi u njihovim godinama bili zreliji, sposobniji ili pametniji, demotiviraćete dete i učiniti ga nesigurnim.

Ne terajte ih da budu brži nego što jesu

Kada su u pitanju spremanje za školu ili savladavanje gradiva, većina dece dosta je spora. Međutim, samo stvaranje pritiska da budu brži ne donosi boljitak. Radije se igrajte s decom, predložite im igricu „Da vidimo ko je brži“ i sarađujte zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.