U trendu

Pismo jedne majke: Ovih 10 stvari bake i deke ne bi smeli da rade

Mama dvoje dece, Karen Alpert, na svom blogu obratila se svim bakama i dekama i podelila spisak stvari koje bake i deke ne bi smeli da rade s unucima: Dragi bake i deke, hvala vam što pazite na našu decu i tako često priskačete u pomoć. Znamo da bi trebalo da budemo zahvalni – i jesmo, ali ovo je nekoliko stvari zbog kojih bismo bili još zahvalniji.

Bila bih zahvalna kad bi se vratila istoj onoj deci koju sam i ostavila kod vas. U prošlosti, kad god sam ih ostavila kod vas i došla po njih, bukvalno nisam prepoznala svoju decu koliko ih je tih nekoliko sati kod vas promenilo. Znam da mislite da je vreme provedeno s unucima vaša prilika da oživite vaše slavne dane, ali ovo nisu vaša deca. Ovo su naša deca.

I zbog toga, ovo je lista stvari koje bih savetovala bakama i dekama da ih ne rade kada su sami s unucima:

1. Molim vas, nemojte decu konstantno hraniti nekakvim slatkišima. Iz nekog razloga, kad god dođem po decu kod vas, puna su slatkiša. Radi se o toliko velikoj količini šećera da, kad se vratim, nailazim na mala čudovišta, a ne svoju decu.

2. Molim vas, neka televizija ne bude sve vreme uključena u pozadini. Ovo vas molim iz dva razloga: 1) budući da je kod vas televizija pojačana na 99, to više nije televizija u pozadini i 2) ako deca nastave da bulje u ekran tako često, pretvoriće se u zombije.

3. Kad smo već kod televizije, molim vas da ne dopuštate deci da gledaju baš bilo što. Jer, zadnji put me je moj šestogodišnjak pitao zašto i mi kod kuće ne gledamo onu detektivsku seriju gde se istražuje ko je koga ubio…

4. Sigurnosni pojasevi u autu, kacige za bicikl, kreme za sunčanje, plastične kesice, vlažne maramice, oštri predmeti i tako dalje i tako dalje. Ove stvari nisu za raspravu. Da, znam da se šalite kada kažete da je čudo što su uoštće vaša deca danas živa, ali ja sam mrtvo ozbiljna kada odgovorim: „Da, čudo je.“

5. Molim vas, nemojte decu pustiti da odu da se igraju u 9 ujutro i onda ih pozovete na večeru u 5 popodne kao u dobre stare dane. Nisu dobri stari dani!

6. Vreme za spavanje nisu dva sata nakon vremena za spavanje. I dva minute pre vremena za spavanje nije dobro vreme za gledanje filma ili pravljenje palačinki ili za još malo igranja.

7. Molim vas, nemojte da propuste svoje obaveze dok su kod vas. Znam da vi mislite da je to u redu jer je to samo danas i neće im ništa biti ako jedan dan ne vežbaju matematiku ili čitaju knjigu, ali verujte mi – time ne činite ništa dobro. Stvari se ne menjaju samo zato što su nakon škole deca kod vas…

8. Ovo je nekoliko stvari koje zaista ne želim kasnije da pronađem u svojoj kući: zviždaljke, kravlja zvona, boje za telo, markere u boji koji se ne peru, krede za kadu (??!), lažno oružje, novi kućni ljubimci, trube ili bilo kakve igračke koje proizvode takvu vrstu buke. Molim vas, ako toliko jako želite nešto da im kupite, neka to bude donji veš ili čarape.

9. Kad vam dajem listu brojeva za hitne slučajeve, molim vas – nemojte mi se smejati i baciti ih. Ne preispitujem vašu sposobnost da ne znate kako da se nosite s hitnim slučajevima. Preispitujem vašu sposobnost da znate koji je broj našeg pedijatra kada se moje dete ubode u oči makazama koje ste mu dali.

10. Ako nedostajemo detetu, nemojte im reći da ne bi smeli da smetaju mami i tati. Naša deca uvek smeju da smetaju mami i tati! Vi, s druge strane, ne morate baš uvek…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)