Po ovim osobinama ćete prepoznati da je neko dete jedinac, tvrde psiholozi

Iako postoje mnogi mitovi o jedincima koje treba razotkriti, psiholozi smatraju da postoje zajedničke karakteristike onih koji su odrasli bez braće i sestara.

Mnogi o tipičnom jedincu mogu razmišljati kao o introvertnom, usamljenom ili čak razmaženom, sledeće osobine koje su naveli psiholozi dr Adolf Braun i dr Brijana Gejnor (koja je odrasla kao jedino dete) sugerišu suprotno.

Zrelost

„Ljudi koji su odrasli kao jedinci često su zreliji na osnovu pažnje odraslih i interakcija koje nisu podeljene sa drugom braćom i sestrama“, kaže dr Braun za Parade.

Nezavisnost

Nezavisnost je sjajna osobina koju mnoga sama deca razvijaju kao odrasli. Kao što dr Gejnor kaže, kao jedino dete, „učite da vodite računa o stvarima i naučite da budete nezavisni jer nemate drugog izbora. Kao odrasli, samo deca su često pouzdana i sposobna da samostalno obavljaju i obavljaju većinu zadataka bez potrebe ili očekujući dodatnu pomoć“.

Pouzdanost

„Jedinci imaju tendenciju da budu veoma fokusirani na predstavljanje sebe i svoje porodice ili staratelja jer je to konstanta. Kao takvo, ispunjavanje svojih obaveza je deo njih. Na njih se može računati kao na odrasle osobe, a kada su vam potrebni, oni će biti tu za vas“, ističe psiholog.

Samopouzdanje

„Nivoi samopouzdanja odraslih koji su jedinci ponekad su viši od onih kod njihovih vršnjaka, kao rezultat smernica njihovih roditelja i staratelja“, primećuje dr Braun.

Dobitnici su

Dr. Gejnor kaže da pojedinci mogu biti „odlični“. „Roditelji su često potpuno fokusirani na svoje jedino dete i podržavaju ga u svakom smislu – akademskom, socijalnom i slično. Zato samo deca često dobijaju neophodnu pomoć da uspeju u školi i postave visoke ciljeve za budućnost. Međutim, ponekad mogu osećaju veliki pritisak upravo zato što su jedini, ali osećaju potrebu da ispune ta očekivanja“, zaključila je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.