U trendu

Pretužno: Godinama usvaja decu koja će umreti – „I ti mališani imaju dušu“ (video)

Mohamed Bzik (62), koji živi u Kaliforniji, već godinama se brine za teško bolesnu decu. Bzik je došao u Kaliforniju 1978. godine iz Libije kao student i tamo je upoznao Daun. Kasnije su se on i Daun vjnčali. 1980-ih su počeli da usvajaju decu.

Njihov dom je postao utočiste za decu kojoj je odmah bio neophodan smeštaj. Godine 1989. su Mohamed i Daun odlučili da će život posvetiti upravo tome. Kroz godine usvojili su 40-ak dece. Godine 1991. umrlo je prvo dete koje su usvojili i tada su odlučili da će usvajati decu koja su teško bolesna i koju niko drugi ne želi da usvoji.

– Ključno je da tu decu volite kao da su vaša. Znam da su teško bolesna i da će umreti. Za njih pokušavam da uradim sve što mogu kao čovek, a ostalo prepuštam Bogu – kaže Mohamed.

Godine 1997. on i supruga su dobili svoje biološko dete Adama. On je dete patuljastog rasta i ima lako lomljive kosti.

– Adam je borac baš kao i ostala deca koja dolaze da žive kod nas – kaže Mohamed.

– Ljudi me pitaju zašto to radim, a odgovor je vrlo jednostavan. Iako neka od te dece ne mogu da govore, vide ili čuju, i oni imaju dušu. Oni trebaju nekoga ko će ih voleti. Govorim im da će sve biti u redu i da sam ja tu za njih i da ćemo kroz to proći zajedno – kaže Mohamed.

Njegova supruga se razbolela 2000. godine. Imala je napade i ustanovljeno je da u plućima ima krvne ugruške. Umrla je 2015. godine.

– Tada je bila najprirodnija stvar da nastavim naš posao. Sada se brinem i za devojčicu (6) koja je rođena gluva, slepa i sa stanjem zbog čega joj se mozak nije pravilno razvio. Znam da ne čuje i ne vidi, ali ja sa njom stalno razgovaram. Nosim je, igramo se. Ona ima osećanja, dušu. I ona je ljudsko biće – kaže Mohamed.

Devojčica je 22 sata dnevno priključena na sondu za hranjenje i na cev uz pomoć koje diše. Mohamed se za nju brine otkako je bila stara mesec dana.

– Mohamed je izvrstan. Lekari su predviđali da će devojčica umreti nekoliko nedelja nakon rođenja. Mohamed joj pruža toliko ljubavi i brige da je malena nadživela sva očekivanja lekara – kaže Rosela Jusef, asistent u regionalnom uredu za medicinsku brigu.

– Kroz moj su dom prošla deca sa različitim bolestima. Nekima je bio oštećen mozak, neka nisu imala razvijen imunološki sisitem. Neka nisu imala imena pa sam im ja dao imena i pobrinuo se, kada su umrla, da njihova imena ostanu zapamćena – kaže Mohamed.

Dosad je na stranici GoFundMe za njega i njegovu porodicu prikupljeno 500.000 dolara, piše OddityCentral.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar