Propašće dete s lošim ocenama

Strah je nemalog broja roditelja da će njihovo dete propasti u životu ukoliko u školi ima loše ocene. Svakako da neće smetati ako je dete odlikaš, ali ne znači ni da će biti neuspešno u životu ako u školi ima slabe ocene, baš kao što ni odlične ocene nisu garancija kasnijeg uspeha.
Tačno je, dobre ocene u osnovnoj školi dosta pomažu prilikom upisa željene srednje škole, kao što i dobre ocene u srednjoj školi dosta pomažu u kasnijem upisu željenog fakulteta, kao i u dobijanju kredita ili stipendije. Uz to, kad vidite kako se dete razvlači u sobi, nekad je za kompjuterom, nekad pred televizorom, nekad samo sluša muziku, nekad sva tri odjednom, samo ga s knjigom i sveskom retko viđate, zaista nije teško zamisliti dete kako raznosi đubre jer nikakav bolji posao nije uspelo da nađe, jer se nije ni oko čega potrudilo.
Međutim, nisu ocene toliki problem. Većina zna da ocene nisu toliko merilo znanja, koliko merilo detetove sposobnosti da u određenom trenutku odgovori na zahteve koji se postavljaju pred njega (a ti zahtevi, kao što mnogi roditelji znaju, nekad budu nerealni i preteški – pa, ni oni sami ne bi umeli da odgovore na pitanja koja se postavljaju njihovom devetogodišnjem detetu!). Ako dete zbog slabih ocena ne upiše željenu srednju školu i/ili fakultet, upisaće nešto drugo, a potrebno znanje i sposobnosti mogu se i kasnije steći – čovek je tokom celog svog života sposoban da uči i stiče nove sposobnosti, ne samo u detinjstvu. Jeste da bi dete moglo imati prednost ako rano mnogo toga nauči, ali neće ni bez te prednosti propasti.
Ono što pravi znatno veći problem od slabih ocena jeste ako dete nema dobre radne navike i, još i više, ako i ne shvata zbog čega bi trebalo da se trudi. A ako mu se govori da su se roditelji puno trudili u školi i vidi ih kako se sada muče da prežive, lako bi moglo da se pita zašto da se trudi kad to ionako nema nekog efekta.
Naučiti dete samostalnosti i snalažljivosti, razviti mu radoznalost tako da ima neka interesovanja koja će proučavati jer to želi, ne zato što mora zbog škole i zato što će mama i tata da viču na njega, pokazati mu sopstvenim primerom da radne navike pomažu, učiniće mnogo više nego dobre ocene same po sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.