Psiholog otkriva šta roditelji nikad ne bi smeli da rade kad dete ima izliv besa

Tantrumi ili izlivi besa, koje svako dete ima u jednom periodu odrastanja, kod roditelja često izazivaju osećaj bespomoćnosti, a jedna od najboljih stvari koju možemo da uradimo jeste da mislimo unapred i sprečimo ih pre nego što se dogode, objašnjava psiholog Tova Klejn.

Međutim, ako do tantruma ipak dođe, ona upozorava na nekoliko stvari koje bi svaki roditelj trebalo da izbegava kako ne bi dodatno pogoršao situaciju.

Otići od deteta

Jedna od najvećih grešaka koje roditelj može da napravi kad dete ima tantrum jeste da ignoriše, odnosno da ode od deteta. Kako objašnjava dr. Klejn, odlazak od deteta za vreme tantruma vrlo je zastrašujuće iskustvo za njega.

– Ako uznemirenom detetu kažete da ga ostavljate, ono će početi dodatno da paniči. Poruka koju mu time šaljete jeste da nije voljeno kad se oseća loše, a upravo bi u tim trenucima dete trebalo da bude svesno da je roditelj uvek uz njega – upozorava.

Smejati mu se

Smejanje kad dete ima tantrum još je jedna od onih stvari koje bi roditelji trebalo da izbegavaju, tvrdi psiholog.

-Razmislite o tome da li je zaista ispravno smejati se svom detetu u lice? U trenutku kad je dete uzrujano ili uznemireno, smejanje roditelja može ga naterati da misli da su njegova osećanja smešna, zbog čega će se osećati vrlo loše. Smisao za humor ključan je u roditeljstvu, ali nije preporučljivo smejati se na račun svog deteta – objašnjava.

Oponašati ga

Jednako kao i smijanje, oponašanje djeteta također se ubraja u ismijavanje njega i njegovih osjećaja.

– Roditelji ovakvim ponašanjem uče dete da je uredu smejati se i izrugivati drugim ljudima, naročito onima kojima je teško ili se osećaju loše iz bilo kojeg razloga. To je suprotno onome što kao roditelji treba da naučimo svoju decu, a to je slagati se s drugima na najbolji mogući način – objašnjava dr. Klejn.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.