Psiholozi tvrde: Ateisti bolje odgajaju svoju decu, evo i zbog čega

Mnogi roditelji širom sveta odgajaju svoju decu u religiji jer veruju da je to najbolje za njih. Psiholog Fil Zakerman tvrdi da to nije u praksi tako.

On je sproveo istraživanje kojim je došao do zaključka kako su deca roditelja ateista jednako dobro vgaspitana kao i oni koji su svoju djecu odgajali prema vrednostima jedne od religija, a čak su i bolje vaspitana od dece vernika.

On zaključuje kako vaspitanje deci pruža čvrste moralne temelje.

– Nereligiozne porodice imaju sopstvene moralne vrednosti i same obogaćuju etičke propise. Glavni su među njima racionalno rešavanje problema, lična autonomija, nezavisno razmišljanje, izbegavanje kažnjavanja, propitivanje svega i najbitnije – empatija – kaže on. Ističe kako je nereligioznim porodicama moral vođen principom recipročne empatije, odnosno vode se onom „ponašaj se prema drugima kako želiš da se oni ponašaju prema tebi“.

On je naveo podatke iz istraživanja koje pokazuje kako su tinejdžeri ateisti manje zabrinuti zbog uklapanja u društvo, tolerantniji su prema drugima, manji su rasisti i više će podržavati prava žena i homoseksualaca.

Takođe, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Čikagu otkrilo je kako deca vaspitana u ovakvim domovima pokazuju puno više empatije i ljubaznosti od one u religioznim porodicama. Istraživanje je sprovedeno na više od 1000 dece između pet i 12 godina u šest država i pokazalo je kako “porodična religiozna identifikacija smanjuje dečje nesebično ponašanje“.

– Naše istraživanje dokazalo je upravo suprotno onome što se veruje, kako su deca iz religioznih porodica nesebična i ljubazna prema drugima. Mi smo dokazali da su baš deca iz ateističkih i nereligioznih porodica velikodušnija – rekao je profesor Džin Deseti, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.