U trendu

Roditelji danas zaboravljaju da nauče decu jednoj važnoj stvari, kaže ekspertkinja

Eva Moskovic majka je troje dece i stručnjak za roditeljstvo. Iza sebe ima decenije rada s roditeljima i decom. Kako kaže za CNBC, prečesto vidi roditelje koji ulažu puno energije u podučavanje dece odgovornom ponašanju, održavanju sobe urednom ili važnosti pisanja domaćeg zadatka.

„Sve je to važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju: kako uživati u životu“, ističe Moskovic.

Mnoga srećna deca odrastu u nesrećne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu kao malo dete i spremnosti da uživate u životu kao odrasla osoba.

„Po mom iskustvu, ljudi su najsrećniji kada njihov život uključuje neku vrstu smislene, produktivne aktivnosti. Nažalost, neprestano smo bombardovani porukom da sreća dolazi od potrošnje“, smatra.

Kupovina nije najveća nagrada i Moskovic smatra da roditelji ne smeju da uče decu da ćemo biti srećni samo ako kupimo lepši auto ili veću kuću.

„Čak i ako vaše dete nije direktno izloženo velikoj količini oglašavanja, može biti izloženo kulturi koju je to oglašavanje stvorilo. Prijatelj im pokaže neku nevjerojatnu novu igračku koju je dobio ili prisustvuju rođendanskoj zabavi na kojoj prijatelja obasipaju darovima“, dodaje.

Najsrećnija deca cene iskustva više od materijalnih stvari

Nemojte podsticati svoje dete da veruje da posedovanje stvari donosi sreću dajući mu previše poklona, poručuje stručnjakinja.

„Koncept da svoju ljubav prema nekome izražavate darivanjem je lepa ideja koja je nekada prilično dobro funkcionisala, ali mnoga deca danas dobijaju toliko stvari da to brzo postane preterano“, objašnjava.

Što se tiče rođendana, Moskovic predlaže da ih koristite kao priliku da ojačate svoje vrednosti. Njen suprug Erik odbija poklone za svoj rođendan i umesto toga traži da deca podele s njim uspomenu na nešto u čemu su uživali kao porodica.

„Takođe možete pomoći svojoj deci da smisle poklone za vašeg supružnika koji će imati smisla, poput ručno izrađene čestitke, domaćeg kolača ili recitovanja pesme“, poručila je, a prenosi Index.

Igrajte igre sa svojom decom kako biste pokazali koliko se može zabaviti s jednostavnim špilom karata. Napravite kućicu na drvetu ili ispecite kolač s njima kako biste pokazali zadovoljstvo koje donose produktivne aktivnosti. Odite u muzej i pokažite deci koliko zadovoljstvo može stvoriti intelektualna aktivnost. Ako možete naučiti svoju decu o vrednosti ovih malih stvari, njihove šanse za sreću će se nemerljivo povećati kada budu starija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar