U trendu

Roditelji i Facebook – kako da zaštitite svoje dete (1)

Roditelji su često iznenađeni kada otkriju da njihova deca, ponekad i uzrasta od osam do deset godina, imaju vlastiti profil na Facebook-u koji su potpuno samostalno kreirali. Često se deca olako puštaju da dugo sede ispred računara i surfuju internetom bez ikakvog nadzora, a mnogi roditelji ne poznaju čak ni najosnovnija pravila sigurnosti uz čiju bi pomoć svoje juniore zaštitili od eventualne opasnosti koja ih vreba na netu. Najčešći odgovor klinaca je da svi ostali imaju profil. I zaista, prostom pretragom Facebook-a možete naći mnogo dečjih profila s jasno istaknutim privatnim podacima deteta, gde naivni mali korisnici često opisuju svoju svakodnevicu kao u otvorenom dnevniku.
Postoji nekoliko osnovnih stvari koje svaki roditelj mora znati kada se radi o ovoj ogromnoj socijalnoj mreži na internetu i sigurnosti korisnika te mreže. Ovde vam navodimo neke od osnovnih činjenica o samom Facebook-u.
Facebook je internet stranica koja nam pomaže da se povežemo s prijateljima iz svoje stvarne okoline. Mnogi ga smatraju prilično sigurnim, jer vaše lične podatke i sadržaje mogu pregledati samo korisnici koje ste prihvatili i uneli kao prijatelje. Ipak, Facebook je onoliko siguran koliko ga vi ili vaše dete učinite sigurnim za sebe.
Dete može da napravi i takozvani ograničeni profil, koji mu omogućuje da određenim ljudima zabrani pregledanje čitavog profila ili njegovog dela. Drugim rečima, vaše dete može i vama zabraniti da vidite s kim razgovara, kakve fotografije stavlja, šta radi, ili vam u potpunosti zabraniti pristup profilu, čak i ako vas je prihvatilo kao „prijatelja“.
Facebook omogućava stavljanje fotografija i videa na profil, koje kasnije mogu da vide i prijatelji vašeg deteta. Zbog toga je važno da kontrolišete sadržaje koje stavlja vaše dete, ali i sadržaje koje stavljaju njegovi prijatelji.
Facebook nas povezuje s ljudima s kojima smo u nekoj vrsti interakcije u stvarnom svetu. Kod dece su to najčešće razred ili škola, sportska ili neka druga grupa. Dete bi trebalo da bude pažljivo prilikom biranja prijatelja, jer Facebook zahteva upisivanje e-mail adrese za primanje obaveštenja. E-mail adresu vašeg deteta mogu videti samo njegovi prijatelji, ali ako su oni zlonamerni, dete je izloženo problemima i zlostavljanju i izvan ove socijalne mreže.
Facebook svakog korisnika obaveštava šta rade njegovi prijatelji, gde idu, šta vole, šta ne vole. Vaše dete u svakom trenutku zna šta rade njegovi prijatelji, pa vrlo lako može da poželi nešto ili da bude pod uticajem stvari koje vi ne odobravate ili ih smatrate pogrešnim.
Pošto je u interesu mreže da osigura bezbednost korisnika, Facebook je 2008. godine preduzeo više od 40 dodatnih mera kako bi ih zaštitio od neprimerenih sadržaja i osoba. Najvažnije sigurnosne mere su:

  • Automatsko upozoravanje kada je dete u opasnosti, ili kada daje lične podatke nepoznatoj osobi.
  • Brisanje grupa u kojima se raspravlja o incestu, pedofiliji, elektronskom nasilju i sličnim temama.
  • Uklanjanje reklama za cigarete i alkohol s profila maloletnika.
  • Kontrola promene prvobitno unete starosne dobi u profilu, naročito kada odrasli umanjuju svoje godine (što je česta praksa pedofila kada žele da se približe deci).
  • Ograničavanje mogućnosti da odrasli konstantno pretražuju profile osoba mlađih od 18 godina.
  • Zabrana pristupa Facebook-u za osuđene seksualne prestupnike.
  • Uvođenje tima stručnjaka koji na svaku pritužbu korisnika preduzimaju određene mere u roku od 24 časa.
  • Saveti o sigurnosti prilikom registracije deteta, kao i automatsko ukidanje svih linkova prema neprimerenim podstranicama.
  • Potvrda detetovih godina i identiteta.

Popularni sajt MySpace takođe ima slične mere zaštite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)