Roditelji, oprez: najveće opasnosti po decu vrebaju iz – kuhinje!

Dečija igra i radoznalost često mogu biti opasne, pa i fatalne po dete. Roditelji dozvoljavaju deci igranje po celoj kući i svim prostorijama.

Međutim, roditelji ili staratelji moraju razumeti da to baš i nije najpametnije jer se veoma često dešavaju veoma opasne povrede dece, u nekim slučajevima i sa smrtnim ishodom. Jedno od mesta gde deca ne bi smela da se igraju i ispoljavaju svoju radoznalost jeste kuhinja. Dešava se da dok majka sprema ručak ili večeru dete iz radoznalosti boravi pored nje pa želi da i ono učestvuje u spremanju. Trenutak nepažnje roditelja u toj situaciji može dovesti do posekotina ili opekotina dece.

Jedan od skorašnjih primera ozbiljne povrede u kuhinji jeste četvorogodišnjak koji je završio u bolnici sa ozbiljnim opekotinama drugog i trećeg stepena. Skoro 20% tela u je bilo pod opekotinama kada je dečak iz radoznalosti na šporetu dirao šerpu sa vrelom vodom, i to u prisustvu roditelja. Dečak je operisan i proveo je dve nedelje u bolnici.

Nažalost, ovo nije izolovan slučaj. Opekotine su česte kod dece, bilo od tečnosti iz posuđa bilo od vrele hrane ili samog šporeta. Više od 1.100 dece svake godine u Americi umre od posledica opekotina, a koliki je broj smrtnih slučajeva u svetu – možemo sao zamisliti.

Savet svim roditeljima: da decu nauče opasnostima od stvari koje ih mogu povrediti. Takođe, treba napraviti zabranjene zone za njih (pećnice, šporet, stalak sa noževima i ostali oštri predmeti). Sa druge strane, i roditelji treba da budu obazrivi i da vruće jelo na stolu, naročito kafu, drže van domašaja dece, kao i oštar pribor za jelo.

Podsećamo da produžni gajtani i razni elektro-utikači predstavljaju opasnost za malu decu, pa ih treba ili skloniti ili pokriti sigurnosnim poklopcima.

U slučaju da se dete opeče u vašem prisustvu, odmah mlakom (ne hladnom) vodom oprati mesto opekotine. Uklonite svu odeću (uključujući i pelene) sa povređenog mesta ako je na telu, pokrijte opekotinu čistim suvim zavojem ili peškirom i odmah potražite pomoć lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.