U trendu

Roditelji, oprez: Ovi opasni izazovi prete vašoj deci na društvenim mrežama

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, 11-godišnji dečak koje je nedavno pronađen mrtva u Rakovici, žrtva je opasne igre na TikToku. U toj opasnoj igri deca, navodno, uz pomoć kaiša, marame ili trake stežu vrat dok ne padnu u nesvest. Policija, međutim, i dalje istražuje da li je reč o samoubistvu ili nesrećnom slučaju.

Ipak to nije jedina igra sa interneta zbog koje su stradala deca i mladi širom sveta.

„Blekaut“ izazov

Izazov koji je doveo do smrti devetogodišnjaka već je odneo nekoliko života u svetu. Prvo je, prošle nedelje jedna 10-godišnja devojčica iz Palerma smrtno nastradala u takozvanoj „igri gušenja“, stežući kaiš od bade mantila oko svoga vrata. Slična nesreća dogodila se u devetogodišnjem dečaku na Trinidadu.

U ovom sumanutom izazovu korisnici Tik – Toka izazivaju jedni druge da guše sami sebe sve dok ne ostanu bez svesti. Taj izazov postoji još od ranije i javljao se pod različitim imenima kao „Izazov onesvešćivanja“ („Passout Challenge“), „Igra davljenja“ („The Game of Choking“) ili „Brzinsko sanjanje“ („Speed Dreaming“), a u poslednje vreme je postao prilično popularan na TikToku.

Čim se pojavio, medicinski stručnjaci su upozorili da takvo uskraćivanje vazduha samome sebi može da dovede do onesvešćivanja i oštećivanja mozga, kao i da može da dovede do smrtnog ishoda.

Tik – Tok je pozvao sve korisnike da prijave slučajeve „blekaut“ izazova, bilo da ih samo vide ili da njih neko izazove, tako što će kliknuti na belu strelicu koja se nalazi sa desne strane videa, i potom kliknu na „Prijavi“.

„Plavi kit“

Srbiju je nedavno potresla vest o opasnom izazovu „Plavi kit“. Onlajn igra podstiče mlade da se upuste u seriju izazova tokom 50 dana. Ako se deca uloguju u određenu sliku plavog kita ili na haštag “Plavi kit”, “u igri sam”, “F58”, “probudi me u 4.20” preko neke od društvenih mreža, stiže im poruka od nepoznate osobe sa pitanjem da li žele da započnu igru. Izazovi se ređaju iz dana u dan, a “voditelji” zadaju tinejdžerima sve teže zadatke. Počinje se zahtevom igraču da utisne simbol igre “F58” na ruku, i da pošalje fotografiju sa obavljenim zadatkom. Zatim dolaze zadaci poput gledanja horor filmova po ceo dan, postepenog samopovređivanja, povređivanja životinja, a ako žele da “pobede” u igri, “voditelji” igračima naređuju da se ubiju.

Prema pisanju Dejli Mejla, 130 tinejdžera je počinilo samoubistvo zbog ove igrice, pa su profesori širom Britanije upozoravali roditelje ali i decu na opasnost iste.

Izazov „Slomljene lobanje“

Na Balkanu je među decom školskog uzrasta izuzetno popularan i izazov „Slomljene lobanje“. U ovom izazovu učestvuju tri osobe. Pravilo je da osobe s leva i s desna skoče, za njima skače osoba u sredini kojoj drugo dvoje podmeću noge dok je još u vazduhu. Cilj je da osoba koja je u sredini izgubi ravnotežu, padne na tlo i udari glavom.

Izazov „Novčića“

Nova igra izazova pod nazivom „Autlet/Peni čelendž“ postala je sve popularnija među decom i mladima u svetu bez obzira na to što može izazvati ozbiljne posledice.

Ova opasna igra pojavila se na TikTok aplikaciji i od učesnika zahteva da ubace novčić između punjača za mobilni i utičnice, snime šta se događa, a zatim taj snimak objave na svom profilu.

Stručnjaci upozoravaju da punjač iako nije u potpunosti priključen u utičnicu ipak omogućava punjenje uređaja, a često se kao nuspojava pojavljuju uništene instalacije o čemu su izveštavali brojni svetski mediji.

Koliko je ova igra uzela maha dokaz je i poslednji policijski izveštaj iz Masačusetsa gde su dvojica tinejdžera optužena za izazivanje požara u „Vitman – Henson“ srednjoj školi i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog pokušaja paljenja državne ustanove i uništavanja javne svojine.

Izazov „Sečenja“

Trenutno internetom kruže izazovi kao što su „Cutting challange“, tokom kojeg mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem.

Izazov „Ispijanja“

„Drinking Challange“ pojednostavljeno predstavlja nadmetanje u količini popijenog pića ili neke druge tečnosti.

„Momo“ izazov

Izazov je navodno započeo na Fejsbuku, gde je ljudima rečeno da razgovaraju sa strancem preko nepoznatog broja na vocapa. Zatim im se postavlja izazov da završe niz opasnih zadataka u nadi da će se sastati sa „Momom“, likom sa slike.

Prema izveštajima, od dece se traži da izvedu niz ekstremnih izazova koji su nasilni. Ako završe zadatke, bili bi nagrađeni susretom sa „Momom“. Ako nisu završili aktivnosti ili odbili da ih izvrše, „Momo“ navodno preti nasilnim slikama, pretećim porukama, govoreći da poseduje lične informacije i tajne, koje će, ukoliko protivnik odbije, izneti na svim internet stranicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.