U trendu

Roditelji, oprez: Ovo loše navike dete lako može da pokupi od vas

Kao roditelji, uvek želimo da svoju decu naučimo dobrim navikama koje ih čine razumnim, odgovornim i dobro vaspitanim detetom. Međutim, dela govore više od reči i često će vaše dete usvojiti svoje navike posmatrajući vas. Čineći to, mogli bi na kraju da usvoje i neke od vaših ne tako dobrih ili loših navika.

Ako budete malo svesniji svog ponašanja u blizini deteta, to vam može pomoći da izbegnete ispravljanje ovih nepoželjnih osobina, piše E Times.

1. Psovanje

Naravno, ne smete psovati pred svojim detetom. Međutim, vaše dete ipak može preuzeti ovu lošu naviku od vas tako što će vas uhvatiti kako psujete nekoga na telefon, dok vozite ili dok gledate nešto na TV-u. Morate biti posebno oprezni sa svojim detetom jer bira neprikladne reči i na kraju ih koristi u školi, nesvesno šta one tačno znače ili kako i kada ih treba koristiti, ako uopšte.

2. Lenjost

Na internetu postoji mnogo smešnih videa beba ili male dece kako oponašaju svog lenjeg tatu na kauču ili krevetu. Iako je to donekle urnebesno, u stvarnosti morate biti sigurni da niste lenja osoba koja se ne tušira, ne kuva, i dane provodi igrajući igrice jer će ono na kraju preuzeti ovu lošu karakteristiku od vas.

3. Čačkanje nosa

Ok, svako čačka nos. Ali ovo je vrlo nehigijenski i tehnički bi to trebalo, ako već morate, da uradite nasamo i operete ruke odmah nakon čačkanja. Deca mogu lako oponašati takve radnje ako vide vas da ih radite ili bilo koje druge nehigijenske radnje poput brisanja ruku ili nosa o odeću.

4. Pijenje i pušenje

Kako vaše dete odrasta, u predtinejdžerskom i tinejdžerskom dobu, moglo bi da bude zainteresovano da proba alkohol i cigarete.

Studija je pokazala da je veća verovatnoća da će tinejdžeri čiji su roditelji ikada pušili postati pušači, čak i ako su im roditelji prestali da puše pre njihovog rođenja. Studija je pratila 214 učesnika, počevši od 1988. do 2011. Učesnici su ispunjavali godišnje ankete o svojim navikama pušenja. Istraživači su takođe ispitali 314 njihove dece (u dobi od 11 godina i više) 2011. godine.

5. Tračarenje

Ako stalno ogovarate preko telefona ili sa svojim komšijama druge ljude i pričate negativno o njima, velike su šanse da će vaše dete preuzeti ovu lošu naviku od vas, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.