U trendu

Sami ste krivi: Zašto deca ne slušaju dok ne povisite ton?

Deca definitivno mogu pomerati granice neprimerenim ponašanjem. Iz nekog razloga, često je njihovu pažnju nemoguće privući dok roditelji na kraju ne izgube živce i ne povise ton.

Jedna majka dva dečaka i savetnica za roditelje kaže da je pravi način da deca nauče da slušaju postavljanjem ‘konkretnih, jasnih i doslednih granica’.

Tia Slighthman odlučila je da otkrije zašto deca slušaju samo kad na njih vičete.

– Želite li znate zašto vaša deca ne slušaju dok ne počnete da vičete i ne izgubite živce? – upitala je Tia u videu koji na TikToku ima više od pet miliona pregleda. Ona kaže da je to zato jer roditelji postavljaju tu granicu.

– Radim s decom i porodicama više od 16 godina. Koristim svoj sistem i lakšu roditeljsku formulu u svojoj učionici s učenicima, s vlastitom decom i hiljadama roditelja (klijenata) širom sveta – rekla je Tia.

@parentingcoach

Want to know why kids only listen when you yell or lose your shit? #yellingmom #momfrustration #parentinghelp #positiveparenting #parentingcoach #moms

♬ Beautiful, winter, calming piano corporate(901421) – SK MUSIC

Njen savet je da počnete da vežbate strategiju koja isključuje vikanje. Tia kaže da se deca rađaju s potrebom pomeranja granica dok se te granice ne pronađu. Uobičajeno je da roditelji prvo lepo pitaju, potom daju podsetnike, pa nastave da zahtevaju, a na kraju gube živce i krenu da viču. Deca uče da ne moraju da poslušaju prvi put, pa čak ni kada roditelj pita više puta. Naučili su da je granica do koje mogu ići je kada krene vika.

Tia naglašava da je ‘prebacivanje vaspitnih metoda na promenu ponašanja deteta’ ključ za promenu dinamike ponašanja dece, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.