U trendu

Šest stvari koje ne treba raditi pred decom: Možete im stvoriti traume za ceo život

Svaki roditelj zna da su deca najbolji imitatori i često su sklona ponavljanju ponašanja i pokreta svojih mama i tata. Zato je važno paziti na to šta se govori, kako se deluje i šta se radi pred njima. Deca s lakoćom usvajaju određene navike roditelja i okoline u kojoj odrastaju, pa ih zato morate držati podalje od onoga što bi im moglo pokvaritifizički i mentalni razvoj u budućnosti, prenosi Avaz.

Koji su to zabranjene stavke?

Nasilje u porodici

Svađa i tuča. Bez obzira na uzroke, svađanje i nasilje u porodici ne bi smeli da imaju mesta. Deca kada vide oca kako tuče majku imaće strašne psihičke ožiljke, a vrlo je verovatno da će se i sama slično ponašati kad odrastu.

Deca koja svedoče takvom ponašanju postaju agresivna, anksiozna, često i preterano povučena. To kako roditelji rešavaju probleme u vezi odraziće se na to kako će ih rešavati i sama deca kad budu u istoj životnoj fazi.

Ljubav i seks

„Romantično opuštanje“. Važno je povući jasnu crtu između seksualno nabijenog i  normalno privrženog ponašanja. Prvo šteti, a drugo donosi korist. Određene geste kao što su grljenje, držanje za ruke, naslanjanje na rame partnera pokazatelji su da roditelji imaju zdravu vezu. Ali, demonstracija seksualnog uzbuđenja u dečijem umu izgleda kao zlostavljanje. Šteta po dečiji um može biti ogromna.

NE psovkama

Psovanje. Psovke nije uvek lako izbeći, naročito kada ih ljudi svakodnevno koriste u svom govoru i ne pridaju im veliku važnost. Ali, one nisu društveno prihvatljive. Zato, ako ih deca redovno slušaju, dob će pogrešan utisak o izražavanju u javnosti.

Izbor TV programa

Gledanje nasilnih i eksplicitnih programa. Ako želite da gledate filmove sa spomenutim  sadržajima, bolje je da deca nisu oko vas. Ona su premlada da bi shvatila šta se zbiva i da bi podnela necenzurisane scene koje mogu naštetiti njihovom mentalnom razvoju. Propušteno vreme kompenzirajte odlaskom s decom u zoološki vrt, muzej ili park.

Današnja su deca odmalena izložena televiziji i internetu pa je važno da redovno kontrolišete kakvom sadržaju su izložena. Brojni su slučajevi u kojima su se deca ozbiljno povređivala, pa čak i ginula, pokušavajući da izvedu viđeno na televiziji i internetu. Rizik od povećane agresivnosti kod dece nakon gledanja nasiljem nabijenih filmova sasvim je realan. Vulgarne scene pak mogu zbuniti decu. Važno je da ih držite podalje od toga, bar dok ne budu sposobna da sama razluče šta je ispravno, a šta nije.

Obavezno izbegavati alkohol i duvan

Ako roditelji konzumiraju alkohol u preteranim količinama vrlo je izgledno da će ih deca kopirati. Isto važi i za cigarete. Ako to rade pred decom, roditelji gube moralne temelje za zabranjivanje takvoga ponašanja. Osim toga, pasivno pušenje je štetno, a sigurno niko ne želi loše svojoj deci. Nemoguće je biti uzoran model ako nema doslednosti. Ako je roditeljima nemoguće prekinuti s cigaretama i alkoholom, bilo bi dobro da ih ne konzumiraju barem pred decom.

Ni sitne laži

Laži. Roditelji često lažu i traže razne izgovore kad žele da odlože sastanke, izbegnu posete rodbine… Te sitne laži ne štete nikome. Ali, ako lažete pred decom, šaljete poruku da su laži prihvatljive u rešavanju određenih situacija. Problem je što deca nisu sposobna da razlikuju ozbiljne od sitnih laži.

Uz to, roditelji su skloni laganju kako bi izbegli sukobe, dečije suze i objašnjenja. Ali, deca se uzdaju u roditelje da će im objasniti stvari onakvima kakve jesu, pa nije poželjno da im se serviraju laži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar