U trendu

Srbi su ludi za ova dva imena i najčešće ih biraju za svoju decu

U Srbiji su u prvih šest meseci rođene 29.203 bebe, što je za 131 ili 0,4 odsto manje nego u istom periodu 2022. godine, i to u svim regionima, piše Politika, pozivajući se na zvanične podatke RSZ.

Dva imena izdvojila su se kao najpopularnija među roditeljima koji su ih najčešće birali za svoju decu – Luka i Sofija.

Luka je muško ime latinskog porekla. Dolazi od reči luks, što znači „svetlost“, „oganj“ ili „život“. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske reči lucanus, što bi označavalo žitelja južnoitalijanske pokrajine Lukanije.

Pravoslavna crkva praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki proslavljaju 31. oktobra i obično se smatra da ova slava najavljuje zimu pa se često tada govori „Sveti Luka – sneg do kuka“.

Ime Sofija potiče iz drevne grčke „sophie“, što znači „mudrost“. Ime je bilo veoma često u Vizantiji, odakle je došlo u Rusiju uz usvajanje pravoslavlja.

Sofija mučenica je propovedala hrišćanstvo i imala je tri ćerke Ljubav, Veru i Nadu, imena po uzoru na reči koje je Isus širio. Car je tražio od nje da prinese žrtvu paganskim bogovima i ona je to odbila. Mučio je na najsvirepije načine njene ćerke i potom ih ubio. Sahranila ih je i plakala na njihovom grobu tri dana gde i sama na kraju skonča.

Sveta Sofija se obeležava u pravoslavnoj crkvi 30.09.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar