U trendu

Staro srpsko ime dostojno je malih kraljeva, a odlično zvuči i u ženskoj varijanti

Dok jedni pri izboru imena za prinovu inspiraciju traže u stranim i neobičnim imenima, drugi vole da se drže tradicije. Ako ste u ovoj drugoj grupi, predlažemo da razmotrite ime dostojno malih kraljeva i kraljica.

Petar je ime koje dolazi od latinske reči petrus, što u prevodu znači „kamen“ ili „stena“. Zato se kaže da su dečaci koji nose ovo ime samostalni, nepokolebljivi i odlučni.

Osobe muškog pola koje nose ime Petar, smatraju se tako „onima koji su nepokolebljivi i odlučni“; ili pak „osobama koje su čvrste kao stena“; ili su to „muškarci koji su podrška i oslonac“; „osobe koje su jake i postojane“; sinonim za „karakternost; snagu volje; istrajnost; veru u sebe“.

U Srbiji prema statističkim podacima iz 2017. godine, ime Petar je jedno od najčešće davanih muških ličnih imena, i zauzima 12. mesto na listi od sto najpopularnijih imena za novorođene dečake.

Ovo ime su nosili srpski kralj Petar I Karađorđević, poznat kao kralj Petar Oslobodilac, vladika Petar Petrović Njegoš, veliki ruski car Petar Veliki, Petar II Karađorđević, poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije, najstariji je sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije Karađorđević, slika Petar Lubarda, glumci Petar Kralj i Petar Božović, ali i Petar Pan, najpoznatiji dečiji junak, i „večiti dečak“, lik kojeg je „kreirao“ škotski pisac Džejms Metju Bari;

Ženska varijanta ovog imena je Petra, koja je već dugi niz godina među najpopularnijim ženskim imenima u Hrvatskoj jer je riječ o ženstvenom i tradicionalnom imenu.

Imena koja su „izvedenice“ od vlastitog imena Petar mogu biti muška ili ženska, a najpoznatija su – Petrašin; Pera; Pero; Peja; Pejko; Petro; Pjetro; Perkan; Perhan; Perko; Periša; Peran; Perk; Perislav; Piter; Peter; Pjer; Petros; te ženska imena Perka; Petrija; Petruša; Petra; Petrojka i Pera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar