Stručnjaci otkrili koje su prave godine da decu ostavite samu kod kuće

Ne postoji tačno određena starosna granica kada dete može da ostane samo kod kuće pa su roditelji prepušteni sopstvenoj proceni.

Naučnici su zbog toga odlučili da ispitaju šta o tome misle socijalni radnici u SAD-u. Tim sa Univerziteta Ajova u svom istraživanju tražio je mišljenje od skoro 500 socijalnih radnika koje je pokazalo da čak polovina ispitanih smatra da bi deca trebalo da imaju najmanje 12 godina pre nego ostanu sama na četiri sata ili duže. Štaviše, složni su da bi trebalo da bude zakonom zabranjeno mlađu decu ostavljati bez nadzora.

Osamdeset posto kaže da bi trebalo biti ilegalno ostaviti samu decu mlađu od 10 godina, a 94 posto ispitanih socijalnih radnika isto smatra za decu mlađu od osam godina, prenosi Dejli Mejl.

Skoro svi ispitanici složili su da bi ostavljanje deteta od šest ili manje godina samog kod kuće trebalo da se smatra zanemarivanjem, a otprilike polovina smatra da je zanemarivanje i ako roditelji detetu od 10 godina dopuštaju da bude bez nadzora duže od četiri sata.

Takođe, autor ove studije, dr. Čarls Jenisen istakao je da su dosadašnje studije pokazale da je u SAD-u čak 40 posto smrtnih slučajeva dece posledica nedostatka nadzora odraslih.

Istraživanje je predstavljeno Nacionalnoj konferenciji američke Akademije za pedijatriju u Nju Orleansu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.