U trendu

Svaki roditelj pravi jednu grešku zbog koje ih deca ne slušaju

Neposlušnost i bes kod dece javljaju se iz najrazličitijih razloga, ali najčešće jer im je dosadno.

Kada jednom shvate da takvo ponašanje „pali“, nastaviće s tim, a roditelji će, u pokušaju da ih nateraju da prestanu, praviti grešku koja će doneti suprotan efekat od željenog.

Dakle, najvažnije je da naučite kako da se izborite sa detetovim izlivom besa, a sajt Bright side donosi pet proverenih saveta psihologa koji će vas spasiti dečijih tantruma.

1. Pokažite smireniji pristup situaciji

Deca često vole da kopiraju svoje roditelje pa bi njihovo ponašanje trebalo da modelujemo učeći ih da budu smireniji. Ukoliko vičete na njih, to će im postati obrazac ponašanja koji će slediti i kada oni odrastu.

2. Ponudite im mogućnost izbora

Docent dečije psihologije Endži T. Kranor savetuje da davanje izbora detetu pomaže da se zadovolje njegove potrebe da se oseća kao da ima kontrolu. Dakle, ako dete treba da pokupi igračke, a zatim opere zube, neka samo odluči šta će prvo da uradi.

3. Nosite grickalice sa sobom

Loše ponašanje dece često su posledica gladi, pa ako ste s detetom izašli napolje, nošenje grickalica u torbi može vas spasiti tantruma i oraspoložiti dete ako dobije omiljeni sokić ili čokoladicu.

4. Potencijalno loši ishodi za neposlušnost

„Jer ja tako kažem“ nije dobar razlog da se detetu objasni zašto nešto mora da uradi protiv svoje volje. Uvek pokušajte da komunicirate s njim i objasnite mu šta bi loše moglo da se dogodi ako se loše ponašaju i zašto ne bi trebalo da rade neke stvari. Recite im da to što, na primer, neće na spavanje, znači da ću sutra celog dana biti umorni ili da će ih boleti stomak ako pojedu previše slatkiša.

I na kraju najvažniji savet:

5. Stvorite kućnu rutinu koju moraju da ispoštuju i nagradite ih za to

Pomozite im da izgrade dobre navike kao što su pomaganje oko kućnih poslova, pranje zuba ili odlazak u krevet na vreme. Ako želite da budete kreativni, možete napraviti plan za narednih nedelju ili mesec dana. Recite im da će, ako slede tu rutinu tokom tog određenog perioda, dobiti nagradu po svom izboru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.