U trendu

Svaki roditelj pravi ovu grešku: Ovako vas deca neće slušati, psiholozi otkrili pravi način

Deca se loše ponašaju iz mnogih razloga, ali najčešći je da im je jednostavno dosadno. Shvataju da njihovo ponašanje deluje, naročito ako time svaki put dobiju ono šta žele. Ponekad je želja za moći takođe razlog njihove nestašluka, jer je ovo način na koji dete pokušava da uspostavlja kontrolu. Dakle, važno je znati kako se boriti protiv ovih situacija i kako s decom raditi na dobar način.

Brigt side želi malo da malo olakša život roditelja, pa su otkrili 5 saveta kako spriječiti ove dosadne izlive besa:

1. Pokažite im smireniji pristup situacijama

Deca često vole da kopiraju svoje roditelje, pa bismo trebalo da modeliramo njihovo ponašanje i postupke učeći ih da budu smireni. Ako vi vičete na njih, to će im postati uobičajeni model ponašanja.

2. Ponudite im mogućnost izbora kako bi mogli da odluče šta žele da rade

Prema docentu Endži T. Krejnor, davanje detetu izbora pomoći će u zadovoljenju njegove potrebe da se oseća pod kontrolom. Dakle, ako deca moraju da pokupe igračke, a zatim operu zube, pitajte ih šta prvo žele da urade.

3. Nosite grickalice sa sobom

Loše ponašanje ili loš stav često su posledica gladi, pa ako ste vi i vaše dete napolju, nošenje grickalica sa sobom može vam uštedeti potencijalni bes i držati dete u dobrom raspoloženju.

4. Osvestite ih o potencijalnim lošim ishodima

„Jer sam tako rekao“ nije dobar razlog za davanje detetu kada vas pita zašto nešto ne bi trebalo da uradi. Uvek pokušajte da komunicirate s njima i objasnite im šta bi se moglo dogoditi ako se loše ponašaju i zašto ne bi trebalo da rade neke stvari. Osvestite ih o prirodnim posledicama koje bi njihovi postupci mogli imati, kako bi kasnije mogli da  donose bolje odluke za sebe.

5. Stvorite kućnu rutinu koju moraju da slede i nagradite ih za nju

Pomozite im da razviju dobru rutinu da vam pomažu, peru zube i odlaze u krevet na vreme. A ako želite da budete kreativni, možete sastaviti plan za mesec. Recite im da ako slede svoju rutinu tokom celog meseca (ili 1 ili 2 nedelje) da će dobiti nagradu po svom izboru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar