U trendu

Terapeutkinja moli roditelje da prestanu da rade ove tri stvari

Mnoge stvari koje roditelji svesno i nesvesno rade i govore svojoj deci, na njih u kasnijem životu ostavlja posledice.

Terapeutkinja Morgan Pomels pomaže emocionalno nezrelim roditeljima da se oporave od svojih trauma, a na Instagramu je podelila da ih moli da prestanu da rade tri stvari kada su sa svojom decom.

„Kada se oslanjate na svoju decu da upravljaju vašim emocijama, na njih stavljate nepotreban i nepravedan teret. U svojoj praksi vidim da to dovodi do anksioznosti, krivice i srama“, napisala je.

Prvo, ne želi da vičemo na decu čim dođemo kući s posla. Potom moli roditelje da ne teraju celu porodicu da ćuti ako su oni loše raspoloženi i na kraju, da ne bude decu agresivnim ili glasnim tonovima.

„Vikanje na decu, ometanje dece i prisilno buđenje dece može biti izuzetno štetno za njihov nervni sistem u razvoju. Sve ove stvari mogu da podstaknu fizičku reakciju na stres“, objasnila je.

Pomels napominje da je roditeljstvo stresno i da niko ne očekuje da su roditelji savršeni.

„Zapravo, deci čak i nije potrebno savršeno, već samo sigurno roditeljstvo. To znači da roditelji moraju regulisati vlastite emocije i ne smeju da gledaju na svoju decu kao na one koji su odgovorni za njihovo emocionalno blagostanje“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.