U trendu

Terapeutkinja otkriva: Ako praktikujete ove tri navike, odličan ste roditelj

Roditeljstvo je neverovatno, ali takođe može biti zbunjujuće i frustrirajuće. Međutim, tri suštinska koncepta u vezi sa emocionalnom inteligencijom mogu pomoći roditeljima da prevaziđu probleme sa kojima se susreću. Terapeutkinja Erin Leonard se slaže.

„Prvo, roditelji koji ispravljaju ponašanje dece umesto njihovih osećanja su na dobrom putu. Drugo, roditelji koji slušaju da razumeju umesto da grde decu mogu biti ljudi sa kojima deca zapravo žele da razgovaraju. Treće, ljubazni roditelji koji znaju kako da razumeju trenutak za samorefleksiju, mogu imati priliku da rastem i razvijam se kao ličnost“, objasnila je Leonard za Psichology Today. Tvrdi da su to tri znaka koji ukazuju na to da su roditelji emocionalno inteligentni.

Često roditelji ne žele da se njihova deca osećaju ljuto, razočarano, frustrirano ili povređeno. Međutim, doživljavanje ovih emocija je neizbežno u životu.

Mame i tate koji razmišljaju o povratnim informacijama svoje dece mogu postati bolji roditelji

Prvo, važno je da roditelji poštuju ono što deca osećaju, jer to može pomoći deci da prepoznaju i artikulišu svoje emocije. Ova svest je osnova emocionalne regulacije, tvrdi terapeut. Zatim, ispravljanje lošeg ponašanja pomaže deci da shvate da su osećanja u redu, ali negativno ponašanje nije.

„Deca koja se osećaju shvaćena često će se verovatnije prilagoditi negativnom ponašanju“, kaže Leonard.

Drugo, roditelji koji slušaju da razumeju umesto da navijaju imaju tendenciju da održavaju bliskost sa svojom decom. „Ovo je ključno jer roditelji izbegavaju da deci odmah nametnu svoja rešenja i umesto toga drže razgovor usredsređenim na njihova osećanja. Deca koja imaju prostora da izraze svoje mišljenje češće će deliti probleme sa roditeljima“, tvrdi psiholog.

Treće, roditelji koji povremeno razmišljaju o povratnim informacijama svoje dece mogu steći uvid i iskoristiti ga da postanu bolji roditelji. „Ovo modelira introspekciju i samosvest. To može pozitivno da utiče na decu i doprinese razvoju odgovornosti“, zaključila je Leonard.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.