U trendu

Ugledni psiholog tvrdi da svaki roditelj može disciplinovati dete u ova tri koraka

Roditelji se skoro svakodnevno suočavaju sa stvarima zbog koje ih frustriraju kada je u pitanju ponašanje njihove dece, od izbirljivih navika u ishrani i previše vremena provedenog ispred ekrana pa sve do pranja zuba i odbijanja odlaska u krevet. Kako objašnjava ugledni psiholog Ros Grin, postoje određeni koraci koje bi roditelji trebali da slede u disciplinovanju svoje decu na najbolji mogući način.

„Najbolje što možete postići je uticaj, a ne kontrola“, rekao je Grin koji u svojoj poslednjoj knjizi Raising Human Beings: Creating a Collaborative Partnership with Your Child jasno objašnjava proces od sveukupno tri koraka koje roditelji mogu da preduzmu kako bi uticali na decu na najproduktivniji mogući način.

Kako objašnjava, najpre je važno doći do samog korena problema kod deteta, o kojem se god problemu radilo. Dr. Grin ovaj korak naziva korakom empatije, a to podrazumeva roditelje koji svome detetu postavljaju mnogo pitanja kako bi razumeli šta ih muči ili im predstavlja određeni problem, prenosi Index.

Naime, psiholog naglašava kako je loše ponašanje deteta najčešće uzrokovano upravo neznanjem roditelja, a preuzimanje perspektive ključno je za roditelje kako bi naučili šta je u korenu svakog detetovog “ispada“.

Drugi korak koji bi roditelji trebalo da slede kada je reč o disciplinovanju deteta je izražavanje svojih briga, odnosno zabrinutosti zbog detetovog ponašanja. Ovo je korak u kojem roditelji moraju da objasne detetu zašto treba ići na spavanje u određeno vreme ili jesti povrće. I poslednji, ali nimalo manje važan korak jeste saradnja na rešavanju problema.

Naime, roditelj bi trebalo da zajedno s detetom dođe do nekog zaključka, odnosno rešenja problema. Osim što to jača vezu roditelja i deteta, isto tako pomaže detetu da nauči da se samostalno nosi s problemima ili nekim drugim preprekama s kojima se može susresti tokom odrastanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.