Uključite dete u brigu o mezimcu (1)

Kućni mezimci su predivan deo odrastanja, i pored toga što će deca uživati u bezuslovnoj ljubavi koju primaju od mezimaca, mogu i da nauče ponešto o brizi i odgovornosti, da i ne spominjemo da briga o drugom živom biću oplemenjuje i pomaže deci da jednog dana postanu bolji ljudi. Evo nekih načina da uključite dete u brigu o kućnom mezimcu.

Same odmerite količinu hrane za vašeg mezimca, a zatim neka dete tu hranu stavi u činiju iz koje će ljubimac jesti. Ukoliko je dete dovoljno staro za to, možete mu pokazati kako da samo odmeri potrebnu količinu hrane, kao i čime tačno da hrani mezimca, tako da mu ne pruži pogrešnu hranu, niti premalu ili preveliku količinu.

Zadužite dete da povremeno proverava ima li mezimac dovoljno vode u svojoj posudi za vodu.

Kada šetate psa, ukoliko je pas mezimac vaše porodice, povedite dete sa sobom. Ukoliko je dete dovoljno veliko, i ako je pas dovoljno miran da i dete može da ga vodi, pustite dete da ono drži uzicu, pod vašim nadzorom. Kad dete bude još starije, izvođenje psa u šetnju može da postane njegovo zaduženje, bez vašeg nadzora.

Pokažite detetu kako da izbaci otpad iz macine kutije s peskom i gde da ga baci. Pokažite mu i kako da promeni ili očisti kutiju, kao i kada treba dodati još peska (ili posipa za mačke, ili šta koristite u tu svrhu). Naravno, obavezno ga naučite i da temeljno opere ruke posle toga.

Pustite dete da vam pomaže dok kupate ili četkate mezimca. Na primer, vi možete da nanesete šampon, a dete bi moglo da istrlja mezimca ili da ga drži. Dete može da drži mezimca i dok ga četkate, kao i dok mu dajete lekove ako je ljubimac bolestan.

Pokažite detetu kako da se igra s mezimcem i objasnite mu da ne sme da bude grubo niti da povredi ljubimca. Pokažite mu i kako se pravilno drži taj mezimac u rukama a da ni detetu ni ljubimcu ne bude neudobno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.