U trendu

Uključite dete u brigu o mezimcu (2)

Kućni mezimci su predivan deo odrastanja. Pored toga što će uživati u bezuslovnoj ljubavi koju primaju od mezimaca, deca mogu i da nauče ponešto o brizi i odgovornosti, da i ne spominjemo da briga o drugom živom biću oplemenjuje i pomaže deci da jednog dana postanu bolji ljudi. Evo nekih načina kako uključiti dete u brigu o kućnom mezimcu.

Povedite dete kada idete u kupovinu u radnju koja prodaje hranu i opremu za ljubimce. Na licu mesta mu objasnite razlike između određenih proizvoda za ljubimce, pokažite mu koja je dobra hrana za kuce, za mace, za papagaje, hrčke… Možete i zajedno da razgledate igračke za mezimce, pa da mu objasnite koje su dobre i bezbedne da se ljubimac njima igra, a koje nisu i zašto. Pustite dete da se i samo priseti kakva se hrana mezimcu baš dopada, za koju je nezainteresovan, kojom igračkom najviše voli da se igra.

Napravite raspored kada i koliko poslastica mezimac sme da dobija i pobrinite se da dete taj raspored upamti i primenjuje. Deca su vrlo sklona tome da mezimcu daju poslastice u neumerenim količinama, slično kao što bi se i sama prejela slatkiša.

Upozorite dete da nikada ne daje ostatke vaših obroka ili ostatke sa stola mezimcu, izuzev ako ste vi to odobrili; objasnite mu da određena hrana koja vama odgovara, kao što su čokolada ili grožđe, za ljubimca može da bude jako štetna, kao što bi za njega bile štetne i neke otrovne kućne biljke ili proizvodi za čišćenje domaćinstva. Uz to, upozorite dete da nikada ne zatvara mezimca u orman ili negde drugde gde bi se mogao ugušiti ili na neki drugi način biti ugrožen.

Velika je radost imati kućnog ljubimca, i za decu to može biti dragoceno iskustvo iz kojeg mogu mnogo da nauče, a prijaće i svim odraslima koji ne mrze ceo svet i sve u njemu, pa bi bilo dobro, ako imate uslove za držanje mezimca, ne uskratiti to iskustvo svom detetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.