U trendu

Uporna temenjača kod beba: U 5 poteza možete da je se rešite

Kada se mirišljavi mališan susretne sa ovom bezopasnom, ali naizgled ružnom tegobom, sve mame se hvataju za glavu. Temenjača nije opasana, ali za roditelje je prava napast.

Temenjača kod beba je veoma čest problem kože beba. Pojavljuje se obično između 2. i 6. nedelje života. Najčešće prolazi do kraja prve godine, ređe traje duže.

Temenjača je najčešće bezazlena pojava koja spontano prolazi, čak i bez ikakvog tretmana. Ona ne stvara bebi nikakve tegobe ni nelagodu, čak ni ne svrbi. Nije odraz nedostatka higijene.
Problem se najčešće rešava jednostavnim tretmanom,.

Kako se uklanja i leči temenjača kod beba?

Za uklanjanje temenjače najčešće je dovoljan nemedicinski tretman. Najbolje je ako ga započnete čim primetite promene na glavici vaše bebe, savetuje trudnoća  i  zdravlje.

Temenjaču je potrebno tretirati jer postoji mogućnost sekundarne infekcije, najčešće gljivicama. Naslage nikako ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osetljive kože! Agresivno uklanjanje može dovesti do bakterijske infekcije.

Kako se skida temenjača -Postupak skidanja temenjače

  • Dva sata pre kupanja bebe, temenjaču namazati bebi uljem. Najbolje je koristiti ulja biljnog porekla.
  • Kad naslage omekšaju češljati bebinim priborom za kosu, suprotno od rasta dlake. Tokom čeljanja jedan deo temenjače će se skinuti.
  • Nakon toga okupati bebu i oprati joj kosu (može se koristi i rukavica od frotira za pranje glave).
  • Trljati kosmati deo glave rukavicom ili jagodicama prstiju nežno, bez pritisaka.
  • Nakon toga dobro isprati pod mlazom tekuće vode, frotirom posušiti.

Ovakvim postupkom jedan deo temenjače će se sigurno skinuti, ali ne treba očekivati da će sve nestati. Potrebna je upornost i postupak treba ponavljati sve dok ima naslaga na glavi.

Kod beba koje imaju gustu kosu i dugu dlaku uklanjanje temenjače može biti zahtevnije. Ponavljate celu proceduru sve dok ne uklonite ljuspice, ali pratite izgled kože, jer može da postane crvena i iritirana. U tom slučaju pravite pauzu u tretmanu temenjače dve do tri večeri.

Koristite četke od prirodne dlake koja su namenjene za bebe. One su mekše od onih za stariju decu i odrasle i neće povrediti bebinu nežnu kožu.

Savet za roditelje

Bebinu kosicu obavezno četkajte svako veče posle kupanja (suprotno smeru rasta kose). To četkanje je svojevrsna masaža u kojoj će beba uživati, ali će i sprečiti nastanak temenjače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)