U trendu

Upozorenje psihologa: Evo šta se događa s vašim detetom kada ga udarite

Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su štetne posledice koje na decu ostavlja fizičko kažnjavanje. Međutim, neki roditelji još uvek veruju da je to ponekad jedini način da detetu pokažu da je pogrešilo ili da se ne ponaša kako bi trebalo.

Ruski psiholog Mihail Labkovski otkrio je ozbiljne posledice koje može ostaviti udaranje deteta na njegovu psihu. Kako je objasnio, tući dete znači slomiti njegovu veru u život. Tako je u samo nekoliko reči otkrio glavni razlog zašto roditelji to nikada ne bi smeli da radite, donosi Forum Daily.

“Udaranje nije vaspitanje, to je samo pokazatelj vaše agresije. Nemogućnost vaše samokontrole. Postoje puno bolje i efikasnije metode odgoja, a deca najviše uče iz onoga što vide kod svojih roditelja. Molim vas, pronađite snagu u sebi i shvatite da nije u redu tući decu. Moguće je da su i vas roditelji tukli u detinjstvu i sigurno se sećate tih batina kao najbolnijeg iskustva iz detinjstva. Važno je naglasiti da je ovo vrlo ozbiljna i bitna tema o kojoj se danas premalo govori“, objasnio je Labkovski te tako apelovao na roditelje da nikada ne koriste fizičko kažnjavanje.

“Kako biste odgajili samopouzdano dete, kao roditelji morate da naučite da živite onako kako želite. Sigurno sanjate o tome da vaša deca znaju šta žele, a kako ih to naučiti? Teško, naročito ako ne znate kako da ostvarite sopstvene  želje. Naime, ljudi koji ne znaju šta zapravo žele, žive u svojevrsnom haosu koji usput prenose na svoju decu, što nikako nije dobro niti se preporučuje“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)