U trendu

Uspešna deca imaju jednu osobinu koja je svima zajednička, evo kako je prepoznati

Svaki roditelj nastoji da odgoji srećno i uspešno dete, bez obzira na to koje tehnike i stil vaspitanja koristi. Iako nije nimalo jednostavno znati šta je dobro, a što loše za naše dete, stručnjaci otkrivaju da fokusiranje na razvoj jedne osobine najbolje podstiče uspeh kod mališana. Radi se o empatiji.

Naime, brojna istraživanja potvrđuju kako je upravo empatija karakteristika uspešne dece, ali kako je uopšte možemo prepoznati? Empatija je sposobnost razumevanja emocija drugih ljudi. U razvojnoj psihologiji istraživanja pokazuju da je empatija složena i igra ključnu ulogu u celokupnom društvenom razvoju deteta. I kada odrastemo, empatija je ključna za uspeh u karijeri, ali i romantičnim vezama.

Jedan od glavnih znakova da dete ima dobro razvijenu empatiju je sposobnost prepoznavanja tuđih emocija. Kako objašnjavaju psiholozi, empatična deca već od najranijeg doba mogu primetiti kada neko drugi plače ili je uzrujan. Neka deca će i sama plakati kada vide drugo dete kako plače ili će barem pokušati da ga uteše, prenosi Index.

Osim toga, empatična deca uvek će biti spremna da priznaju kada pogreše, naročito ako njihov postupak ima negativan uticaj na druge. Na taj će način pokazati da im je stalo do tuđih osećanja i da su svesna da je priznati grešku uvek pozitivna stvar, dodaju psiholozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar