U trendu

Vaše dete je drugačije

Ima budućih rodtelja koji bi više voleli dečaka, i onih koji bi više voleli devojčicu, ali je glavna želja svima da im dete bude „zdravo i pravo“. A nekad se to ne desi, već dobiju dete s posebnim potrebama, dete koje će zauvek biti drugačije od drugih.
Recimo, dete s Daunovim sindromom. Svi znamo da takva deca postoje, ali ih uglavnom vidimo kao nešto što se dešava nekom drugom. Ne i vaše dete. A kad beba dođe na svet, i saopšte vam da to preslatko detence ima Daunov sindrom, kao da vam se čitav svet sruši. Toliko ste se nadale detetu, toliko ga želele, a sad ovo! Tu dođe i osećaj krivice, da niste vi doprinele tome da vam dete bude bolesno? I čime? Ili je doprineo otac? Često se smatra da su uglavnom starije majke te koje na svet donose decu s Daunovim sindromom, ali statistika pokazuje da je kod nas drugačije, da ih češće rađaju mlađe majke, moguće i zbog toga što se određene analize koriste tek ako što buduća majka ima barem 35 godina.
Bilo kako bilo, dete je tu. S Daunovim sindromom. I vi se osećate užasno, sve se nadate da će vas, kad se iz prodavnice vratite kući, nekim čudom dočekati zdrava beba. A beba je ta koja je. Vaša, predivna, preslatka – i drugačija od ostalih. Šta učiniti?
Kod nas postoje savetovališta za roditelje takve dece, i u njima možete dosta toga da naučite. Recimo, vaše dete je drugačije, ali sva su deca na svoj način posebna. I, dete ne treba previše zaštititi, treba s njim raditi, pomagati mu, i pustiti ga među drugu decu, ne samo onu sa sličnim problemom, već i ostalu. Što pre. I vaše dete, kao i ostala deca, ima potrebu da bude voljeno i maženo, kao i da se druži s vršnjacima.
Neretko, takva druženja budu uspešna. Jeste, ima puno ljudi s predrasudama. Ima i onih koji će vas gledati sa sažaljenjem, ili neprijateljski, pa i onih koji će sklanjati svoju decu od vašeg deteta. Ali, ako vi svoje dete tretirate kao zdravo, ako ga puštate da se igra kao i ostala deca, i mnogi drugi se naviknu na to. Vaše dete bude srećno. I vi ga cenite kao pravo blago, koje vas mnogo čemu nauči – o ljubavi, o tome šta je sve moguće postići uz dovoljno truda.
Drugačije ili ne, vaše dete je divno. Radujte mu se. Uživale ste u ideji da ćete dobiti dete, sad imate priliku da uživate u detetu – na drugačiji način nego što ste mislile, ali uživanje i sreća i ljubav su uživanje i sreća i ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.