Vaspitanje ispunjeno optimizmom

Opterećeni svakodnevnim brigama, roditelji svojoj deci suviše često govore kako je život težak, a zaboravljaju da im napomenu da on može biti i lep. Međutim, ne treba biti veliki psiholog da bi se shvatilo kako su optimisti uvek uspešniji od pesimista, kao i da je vera u srećnu budućnost jedan od osnovnih preduslova za uspeh u životu. Zato bi bilo dobro da svoje dete odmalena učite da život posmatra s njegove vedrije strane.

Za početak, ne bi bilo loše da svom detetu pružite pozitivan primer, jer deca u svemu imitiraju roditelje. Ukoliko želite da naučite dete optimizmu, dajte mu dobar primer. Uvek budite lepo raspoloženi – dobro raspoloženje je zarazno. Istina, teško je biti raspoložen kada se nagomilaju problemi, ali trudite se da bar pred decom zadržite osmeh na licu. Ne opterećujte ih detaljima o svojim nedaćama. Za upoznavanje surove stvarnosti uvek ima vremena i ona će ih kad-tad sustići. Zbog toga je važno da detetu ukazujete na sve ono lepo što se događa oko njega.

Mediji nas svakodnevno bombarduju lošim vestima: ratovi, elementarne nepogode, velike saobraćajne nesreće, ubistva… Međutim, tu su i vesti o ljudskoj solidarnosti, ljubavi, lojalnosti… Zainteresujte svoje dete za takve primere, naučite ga da vidi i lepu stranu sveta u kojem živi. Pokažite mu svu lepotu prirode koja ga okružuje i veličanstvena dela ljudskih ruku.

Ako osetite da je vašu porodicu zahvatilo loše raspoloženje ili tuga, ne dozvolite da se svako zavuče u svoju sobu i prepusti sumornim mislima. Kada se svi okupite za stolom u vreme ručka ili večere, pustite prijatnu muziku i tražite da svako ispriča bar jednu anegdotu koji će vas sve nasmejati. Neka to postane mali porodični ritual i vaše dete će naučiti da ne treba lako da se prepušta lošem raspoloženju, nego da se protiv njega bori osmehom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.