U trendu

Vezuju se za veru i tradiciju: 5 najlepših starih srpskih ženskih imena

Stara srpska imena često su vezivana za tradiciju  veru, pa je roditeljima od presudnog značenja bilo da svoje dete nazovi imenom koje ima ove motive u sebi.

Ovo su neka od najlepših ženskih imena koja žene i danas nose.

Ikonija –  Ime domaćeg porekla, a izvodi se iz grckog „eikon“ u znacenju „slika sveca“. U prenesenom značenju prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

Gavrila –  poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel“, a u originalnom prevodu znači – „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“.

Kruna – Izvodi porijeklo iz latinskog „coronatus“ u značenju „krunisanje“, izvorno iz „corono“ u značenju „venac, kruna, krug“. Kod starih Grka i Rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

Hristina – Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog „Χριστόc“ (Christós) što u prevodu znači „hrišćanin“ . Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

Spasenija – Spasenija je žensko ime nastalo od grčke reči „soter“ što znači spasitelj u prenesenom značenju onaj koji spašava, izbavlja. Nastala je od imena Spasoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar