U trendu

Zašto su kućice na naduvavanje opasne?

Najčešća zabava za decu u igraonicama i rođendaonicama obično su dvorci, kućice i tobogani na naduvavanje. Oni su u letnjem periodu često i u parkovima, na otvorenim bazenima, pa i u dvorištima kuća.

Iako deluju bezbedno i bezazleno, te kućice i dvorci mogu veoma ozbiljno narušiti zdravlje dece.

Prva pomisao na povrede jesu uganuća i prelomi od padova, ali to najčešće i nije neka opasnost, pošto su sa te strane kućice obično bezbedne. Niko, međutim, nije obraćao pažnju na to da deca lako mogu doživeti toplotni udar boraveći i skačući u tim kućicama.

Kućice i dvorci za decu naročito su opasni u letnjem periodu, kada se u njima može stvoriti mikroklima slična zatvorenom automobilu koji stoji na suncu. Tada deca mogu veoma lako da dožive toplotni udar.

Istraživanjem se došlo do podatka, na osnovu eksperimenta iz jula 2015. godine, kada je kućica za naduvavanje postavljena u Univerziteski kamp u Atini.

Tokom pet sati praćenja po sunčanom danu beležena je temperatura unutar kućice. Merenja su pokazala da je prosečna temperatura unutar kućice bila 33,3°C , četiri stepena više od spoljne temperature u hladu. Najviša zabeležena temperatura u toku dana iznosila je 38 °C, što je bilo sedam stepeni više nego spoljna temperatura u hladu. Pored indeksa toplote, merena je i vlažnost vazduha u kombinaciji sa temperaturom vazduha. Indeks je bio u proseku 40° C unutar kućice (7 stepeni više nego van nje), dok je najviša zabeležena bila 47,2°C (8 stepeni više nego napolju).

Po istraživanju, indeks toplote u kućici postigao je nivo ozbiljnog toplotnog udara, što u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću dece može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Pretpostavlja se da se ovakvi vidovi toplotnog udara često dešavaju, ali se obično ne prijavljuju ili roditeljima nije jasno šta se desilo pošto se simptomi pojave tek kada deca izađu.

Upozorenja

Podsećamo da su deca posebno osetljiva na visoke temperature. Da su deca ugrožena u zatvorenom prostoru na vrućini – potvrđuje nedavno istraživanje iz Amerike gde se navodi da je od 1998. godine do danas 700 dece umrlo od toplotnog udara u zatvorenim kolima ostavljenim na suncu. Istraživači savetuju roditeljima da deci koja se igraju u takvim kućicama ograniče boravak na relativno kratko vreme, a da im često daju vodu za piće kako bi se rashladila.

Deca prilikom skakanja i igranja u takvim kućicama i igraonicama treba da nose laganu odeću i da prave pauze u igri kako bi se organizam smirio i ohladio. Roditelji treba da prate svoju decu tokom igranja u kućicama na naduvavanje da bi uočili eventualne znake mogućeg toplotnog udara, a i zbog mogućih uganuća i preloma.

Prvi znaci mogućeg toplotnog udara kod dece: brzo zamaranje, preterano znojenje, dezorijentacija, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Ukoliko se ovo desi, najbolje je deci dati vodu da piju, umiti ih i rashladiti i što pre potražiti lekarsku pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar