Znamo da rođenje dece potpuno menja život, a evo kako utiče na vezu

Možda su vam pričali, ali im niste verovali. Međutim, kada ste vaš partner i vi dobili dete, shvatili ste da vam se život iz korena promenio. Ni za šta na svetu, naravno, ne biste menjali trenutke sreće sa bebom, ali ipak morate priznati da vam ponekad nedostaju ove stvari koje ste pre deteta uzimali zdravo za govoto.

Vaši vikendi za lenčarenje su daleka prošlost

Sećate se vremena kada ste subotom i nedeljom ustajali u 10, lenčarili u krevetu, odlazili u popodnevnu šetnju i kupovinu? Te priče iz ‘daleke prošlosti’ setili ste se kada ste prošle subote menjali pelene u pet ujutru. A možda je bila i nedelja. Nije važno, jer vikende skoro da nećete imati narednih 18 godina.

Izlasci vam se završavaju u 11 uveče

Da li znate kada ste poslednji put potpuno rasterećeni obukli svoju najbolju garderobu, skockali se i izašli u provod sa partnerom? Ovih dana ste srećni ako izađene iz kuće bez deteta, samo da na brzinu popijete kafu, a i taj vam izlazak izgleda kao vrhunski provod u klubu. A i ako ikako uspete da ugrabite par sati za večernji izlazak, morate znati da će se on završiti i pre nego što počne, i da ćete ili zbog umora ili zbog osećaja krivice, u krevetu biti do 11 sati.

Seksualni život vam od spontanog postaje programiran

Opšte je mišljenje da kada dođu deca, vaš seksualni život postaje gotovo nepostojeći. Možda i ima neke istine u tome, naročito prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe. Jer, budimo realni: u tom periodu najmanje ćete razmišljati o seksu, naročito kada bebi vaše telo služi jedino za hranjnje. Zato se neretko dešava da se po nekoliko dana ili nedelja unapred prave planovi za intimno veče sa partnerom. Tada ćete bar oboje imate čemu da se nadate.

Na pristojnost i manire ste zaboravili

Kada ste roditelji, skoro da vas uopšte nije briga o tome kako se ponašate, šta se događa oko vas ili o pristojnosti i manirima. Deca u vama bude neke životinjske instikte, pa zaboravljate i na ‘hvala’ i ‘molim te’, a sve češće izgovarate rečenice poput ‘odmah da si otišao u prokletu prodavnicu po moju kremu za bradavice’.

Više ste kolege nego par

Često vam roditeljstvo izgleda kao rad u nekoj kompaniji sa dvoje zaposlenih, gde vam je jedini cilj briga o detetu. Zajedno obavljate dnevne poslove, odlazite u kupovinu, zakazujete rođendanske zabave, odlazak u igraonicu i pravite ručak. U prolazu viđate jedno drugo i ljubazno se javite ‘kolegi’, pa sve liči na jednu kancelariju, u kojoj se radni dan nikada ne završava.

Ponekad se i mrzite

Roditeljstvo čak i najsnažnije osobe izmori, i često vam se čini da je sve što vaš partner uradi – pogrešno. Prepirete se, kritikujete, ne podnosite način na koje ostavlja cipele i sve vas više nervira. Ali ne očajavajte, to je normalno. Probleme ćete vremenom rešiti ili razgovorom ili uz stručnu pomoć.

Ali se još više volite

Svi pričaju o tome koliko ćete zavoleti dete kada se bude rodilo. Ali niko ne govori o snažnoj ljubavi koju ćete iznenada osetiti prema partneru. Iako ćete se ponekad mrzeti, roditeljstvo neretko otkriva sasvim novu osobu u vašem partneru, i nemojte se začuditi dok ga sa suzama u očima posmatrate dok pored krevetca peva uspavnke ili preuzima brigu o bebi dok ne prođe vaš momenat krize. Da li se on baš toliko promenio? Da li ste se vi promenili? Vaš zajednički život? Ili je sve pomalo imalo uticaja na to? Sve ovo će vas iznenaditi vrlo prijatno i zato uživajte u tome, a onda mu pošaljite poruku i zakažite vrelu noć za samo vas dvoje ovog vikenda: Zaslužili ste.

1 komentar
  1. Vladimir

    lepo

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike