10 načina na koje vas partner može varati, a da to nije seks

Kad pomislimo na varanje u braku, automatski pomislimo na vanbračne afere. Kad poznanik objavi da je njegov brak gotov, prvo što se zapitamo je ‘ko je od njih dvoje varao’.

Ali ono što ne razmatramo jeste mnoštvo načina na koje se nelojalnost uvuče u brak uzrokujući isto razaranje kao afera.

Partner vas može prevariti, a da nema polnih odnosa ni sa kim drugim. Nelojalnost u braku oblik je varanja i ne radi se o seksu; to se zove emocionalno varanje.

10 znakova da vas emocionalno vara

Emocionalno varanje je zapravo spora, bračna smrt. Ako je seksualna prevara poput metka u srce, dosljedna nelojalnost je poput strijele u leđima, piše Your Tango.

1. Govori o vama iza vaših leđa

Kako znati? Postoje suptilne promene u ljudima oko vas. Bez obzira da li su to prijatelji, njegovi saradnici ili njegova porodica, primetite postupnu promenu u njihovom stavu prema vama.

Možda će početi da se odnosi prema vama s manje poštovanja i više sarkazma. Oni mogu početi da pokazuju znakove neopravdane agresije prema vama. Zbunjeni ste jer ste nekada imali korektne odnose s ovim čovekom (ljudima).

To nije vaša; to je siguran znak da neko govori o vama iza vaših leđa.

2. Prokocka porodični novac

Njegova navika kockanja postala je hobi. Nemate pojma koliko se novca zapravo gubi u crnoj rupi njegove kockarske navike. Ko zna koliko vremena provodi kockajući se, na primer, kartajući, kladeći se na sportske događaje i slično.

Evo u čemu je stvar. Kocka se s vašom i dečjom budućnosti. Teško postoji nešto nelojalnije od toga.

3. Donosi jednostrane odluke

Da li je vaš partner ikada doneo važnu odluku koja utiče na celu porodicu, bez konsultovanja s vama?

Naravno, to se ne tiče banalnosti poput toga šta ćete jesti za ručak, već sve veće od toga – od odabira mesta za odmor, dogovora o vaspitanju i broju dece, karijernih pitanja, kupovine stvari poput novog automobila i svega sličnog, stvar je dogovora ravnopravnih supružnika. Ako toga nema, odnosno jedna strana donosi sama odluke, to je čin emocionalne izdaje braka i partnerstva i krajnji egoizam.

4. Pridaje veću važnost svojim prijateljima, poslu ili poznanicima

Dakle, ako imate mogućnost izbora, a vaš suprug često bira druge ljude ili događaje umesto vas, samo je pitanje vremena kada ćete se osećati prevareno. Posebno je zabrinjavajuće ako je povodljiv i želi da impresionira druge, ostavljajući vas u prašini njegovih odluka.

5. Nestaje bez reči

Situacija u kojoj jedan partner demonstrativno odlazi nakon svađe, ne želi da se javi na telefon, nema namere da vas obavesti vas kad se vraća i slično – dokaz je njegovog egoizma i toga da svoja raspoloženja i ljutnju ne zna da kontroliše, odnosno smatra sebe bitnijim od vas i celokupne situacije. To je definitivno znak nedostatka odanosti.

6. U društvu otkriva neprijatne stvari o vama

Svako od nas ima neke stvari koje ne želi da podeli s drugima, a poslednje što vam je potrebno je da onaj kome bi trebalo da najviše verujete – partner, na taj način izdaje vaše poverenje.

Možda to čini da bi se izgradio na vaš račun ili bio duhovit – ali bez obzira na razlog, vi ste onaj ko je izložen. Nije li to povreda poverenja?

7. Provodi vreme s ljudima koje ne poznajete

Naravno, svi imamo neke prijatelje s kojima naš supružnik nije povezan. Ne kažemo da osoba ne bi trebali da ima svoje prijatelje, međutim ako se vaš supružnik trudi da vas drži odvojenim od te osobe, to je znak upozorenja. Možda nešto krije od vas.

8. Često krši obećanja

Pronalazi razloge zašto nije uspeo da uradi nešto što je obećao. Sve vreme. To bi mogle da budu male stvari ili velike stvari, ali u svakom slučaju, osećate se prevareno. Radnje ili nedostatak istih, govore više od reči i to je činjenica.

9. Njegov posao je nejasan

Njegovi poslovni saradnici, sastanci i putovanja van grada su vam nejasni. Ako s vama na bilo koji način ne razgovara o svom poslu, šta krije? Osim toga, ovo bi se moglo odnositi i na druge tajne.

Iako nije neprirodno imati neke tajne, ne bi trebali da se osećate da je vaš supružnik potpuna zagonetka.

10. On je zavisnik

Ima zavisnost od bilo čega od sledećeg: droge, alkohola, kockanja, igrica pornografije ili posla. Zavisnost je zavisniku uvek na prvom mestu po cenu svega i svih ostalih. Zavisnik izdaje poverenje i nelojalan je prema najbližima. Iako se to u nekim slučajevima može prevladati, često supružnik i voljeni stvarno pate.

Vernost i odanost nemaju samo veze sa seksom

Dakle, varanje i nelojalnost ipak nisu uvek zbog seksa. Ne možemo reći ‘bio je pristojan čovek jer nije švrljao’. Ne, jer ako radi bilo koju od ovih 10 stvari, vara. Vara vas zbog vašeg poverenja, vere i prijateljstva. Nelojalnost je jedan od najsuptilnijih, a najokrutnijih načina na koji supružnik vara, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.