U trendu

3 stvari koje su presudne za srećnu vezu

Helen Fisher, ugledna antropološkinja koja se dugi niz godina bavi se istraživanjem mozga, kaže kako je primetila tri aktivacije u mozgu kod partnera u dugim i srećnim brakovima – u centrima odgovornima za empatiju, kontrolu emocija i tzv. pozitivnih iluzija, prenose mediji.

Na osnovu toga je došla do zaključka da su ove tri stvari jako važne za srećnu vezu:

1. Empatija
Sposobnost parova da osećaju saosećanje jedno za drugo je vrlo važna stavka za dug i srećan brak. Ako jedan partner može razumeti kako se oseća drugi i kroz šta prolazi, problemi i nesuglasice se rešavaju brzo i jednostavno.

Empatični ljudi se lako mogu povezati s nekim i istinski ga razumeti i odlični su partneri.

2. Kontrola emocija
Jako je važno biti sposoban kontrolisati emocije tokom vrlo stresnih situacija. To je izuzetno važno za uspeh veze, smatra Helen Fisher. Na primer, kod parova koji se stalno svađaju zbog novčanih problema, je veća šansa da će se razići od onih koji to ne praktikuju.

– Jedna od teorija je da kada dodate stres zbog novca na već krhku vezu, partneri će se razići misleći da će se bolje sami nositi s novčanim poteškoćama – rekla je.

Dodala je da zajednički rad na problemima hladne glave može pomoći da se odnos spasi i vremenom postane sve jači. Važno je da partneri daju jedan drugom prostor za izražavanje i da se razumeju i poštuju.

3. Pozitivne iluzije
– Korišćenje pozitivnih iluzija u ljubavnoj vezi moglo bi biti ključ za njeno jačanje i dugotrajnost – kaže Fisher.

To znači da se u vezi treba skoncentrisati na ono što je pozitivno, a ne negativno. Naime, u svakoj vezi postoje lepe i manje lepe stvari, sad je samo pitanje na koje ćete usmeriti svoju pažnju.

Gledate li one dobre, i vi i partner ćete se osećati bolje, a iz vas će izvirati pozitivna energija, i obrnuto.

– Pozitivne iluzije pomažu da preoblikujete navike, rutinu, pa čak i posebnost. Usredsredite se na ono što je dobro kod vašeg partnera, umesto na stvari na koje nemate uticaja i ne možete ih promeniti. Uostalom, niko nije savršen – dodala je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.