U trendu

4 osobine imaju partneri u srećnim vezama, a 1 je ključna

Međutim, nije uvek lako održati vezu, a psihoterapeuti iz bračnih savetovališta tvrde da postoje četiri osobine koje su presudne za dug opstanak veze, a koje je poželjno da imaju partneri.

Većina ljudi ima potrebu za stabilnom emotivnom vezom koja će im omogućiti da nađu „mirnu luku“ u kojoj će ostati do kraja života.

Međutim, nije uvek lako održati vezu, a psihoterapeuti iz bračnih savetovališta tvrde da postoje četiri osobine koje su presudne za dug opstanak veze, a koje je poželjno da imaju partneri.

Kako navodi bračni terapeut Suzan Mej za dug i srećan brak ne važi baš pravilo da se sličan sličnom raduje i da isti mogu dugo da opstanu zajedno, već je važnije koliko ste otvorenog duha i širokih shvatanja da možete da prihvatite razlike koje mogu u vezi da budu korisnije čak nego sličnosti, jer ćete se zahvaljujući njima kao par dopunjavati i napredovati.

1. Tolerancija na različitost

– Ukoliko imate sposobnost da prihvatate ljude koji su drugačiji i ne očekuje od njih da se menjaju zbog vas. Što je vaš kapacitet da prihvatate druge i njihove razlike veći, veće su vam šanse da ostvarite uspešnu i dugotrajnu vezu – objašnjava terapeut Mej.

Ona dodaje da se tolerancija i vežba, ali da može da se nauči kroz psihoterapiju, što mnogima omogući da lakše prihvataju različitosti i spremnije čine ustupke, a time i da ostvare kvalitetne i duge veze.

2. Sposobnost slušanja

Mej navodi da oni koji su dobri slušaoci, važe za dobre i poželjne partnere.

– To je nekako i logično, jer kada neko ima kapacitet da vas sasluša on će bolje razumeti vašu stranu priče i lakše ćete rešavati sve nesporazume i nesuglasice – objašnjava ona.

3. Kapacitet za pregovaranje

Jedna od bitnih stavki za kvalitetnu zajednicu je kapacitet za pregovaranje oba partnera.

– Ukoliko posedujete ovu osobinu lako ćete postići dogovor. Ako znate da govorite sa argumentima, mirno i uravnoteženo, bez tenzija, to je znak da imate ovaj talenat koji je preduslov da budete srećni i da ostvarite kvalitetan odnos u kome znate da se izborite za sebe – ističe Mej.

4. Da želite iste bitne stvari

Prema rečima terapeuta ova stavka je najvažnija za opstanak veze i poželjno je da oba partnera imaju, recimo osobine kao što su ljubav prema porodici i želja za decom ili obrnuto, što je preduslov duge zajednice.

– Ako jedno voli decu, a drugo recimo nerviraju mališani, izvesno je da se oni nikada oko ključnih stvari neće saglasiti i ta veza je osuđena na propast pre ili kasnije, jer jedan od partnera svakako u ovom slučaju neće biti srećan – objasnila je Mej.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar