5 načina da budete bolja supruga

Udali ste se za čoveka koga volite, i dajete sve od sebe da budete dobra supruga. Nadamo se da i on uzvraća time što se trudi da bude što je moguće bolji muž. Predlažemo vam neke stvari za koje verujemo da će ih vaš dragi jako ceniti – ako mislite da će vam nešto od navedenog poboljšati brak, a vi probajte!

Ne pokušavajte da od njega načinite drugačiju ličnost (ovde pretpostavljamo da niste s nasilnikom, kriminalcem ili zavisnikom od alkohola, droge, kockanja – od takvih se treba skloniti). Nije nemoguće da se neko promeni, ali to ide jako sporo i jako teško, i samo onda kada ta osoba to želi (to što ne želi ne znači da vas ne voli). U suštini je znatno lakše prilagoditi sebe i sopstvene reakcije. On ne voli da izlazi, a vi volite?

Volite čisto i uredno kupatilo, a on nakon tuširanja ostavi peškir na podu?

Zvocanje ne pomaže. Umesto toga, pokušajte s nekim kompromisom kao što je kraći izlazak, ili izađite same. U kupatilu neka bude, što je moguće bliže kadi ili tuš-kabini, korpa za prljav veš. Svaki put kad se on potrudi da učini onako kako vi želite – izađe s vama, ostavi peškir u korpu – zahvalite mu na tome. Pohvala deluje mnogo podsticajnije nego zvocanje.

Ne terajte ga da nagađa, recite mu šta želite. Često se pretpostavi da ako neko već duže vreme živi s nama, zna naše želje i očekivanja, ali nije tako. Može muž da vas poznaje mnogo bolje nego drugi ljudi, ali većina ljudi, kad razmišlja o željama i potrebama, pomisli na ono što bi sami želeli ili bi im bilo potrebno da su u sličnoj situaciji. Zato, ako želite nešto konkretno – zagrljaj, savet, predivan zeleni džemper koji ste videli u toj-i-toj radnji – recite mu to. Biće vam zahvalan, a vi ćete dobiti ono što želite.

Koliko god je moguće, zadržite prijateljstva i interesovanja koja ste imali i pre braka. I previše žena je sklono tome da, nakon što se udaju, ceo svoj život vežu za supruga i porodicu, kao da pre toga nisu ni živele. Problem je što ne postoji jedna osoba koja može da ispuni baš sve vaše potrebe, i nije nimalo fer da očekujete od muža da vam bude i partner i ljubavnik i najbolja prijateljica plus ostatak ekipe za druženje. Družite se i s ljudima koji nemaju veze s vašim suprugom. Tako ćete se bolje zabaviti, više uživati, i uneti više energije i radosti i u vezu.

Neka slobodno vreme bude zaista slobodno. Svakome je neophodno vreme da se malčice opusti, samo što opuštanje nije isto za svakog. Vi biste možda volele da porazgovarate uz čašu vina, dok bi vaš dragi radije da neko vreme sedi u tišini, pročita novine ili vrti kanale na televiziji. Pokušajte da postignete neki dogovor o tome, tako da se i jedno i drugo opustite onako kako vam je potrebno.

Verujte u svog muža, podržavajte ga, stavite mu do znanja da verujete u njega. Muškarci su u stanju da se dosta hvale svojim uspesima, ali (kao i žene) i oni mogu da se zapravo osećaju nesigurno, a podrška voljene osobe uvek puno znači. Plus, muškarci češće nego žene mnoge aspekte života doživljavaju kao takmičenje, pa ih neuspeh u nečemu navede da se osete kao gubitnici. Kad se vrati kući, vašem mužu je jako bitno da osoba koju najviše voli i ceni – vi – veruje u njega čak i onda kada on sam ne veruje u sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.