U trendu

Ovo je 5 vrsta ljubavi

Bilo da je očekujete, doživljavate ili je se sećate, ljubav je skoro uvek prisutna.

Naravno, važne osobe u životu vole se na različite načine. Razumevanje različitih načina ljubavi prema tim osobama podrazumeva vaše ponašanje i buduće postupke prema njima.

Evo kako su stručnjaci „razvrstali ljubav“: postoji najosnovnijih 5 vrsta ljubavi:

1. Ljubav prema ljudima

To je ono što se zove ljudskost, osećaj koji svi imamo u sebi prema svim ljudima. Saosećamo sa stradalim ljudima, iako ih ne poznajemo, ili smo tužni jer znamo da neka deca gladuju. Postoji puno primera i oni pokazuju koliko smo u stvari saosećajne osobe.

2. Ljubav kao briga o nekome

Često se ovo naziva i tekućom ljubavlju. To podrazumeva brigu o starim roditeljima ili o nekoj starijoj osobi za koju smo se vezali. Veće razumevanje o njihovom stanju povlači više osećaja prema njima. Osnova ove ljubavi je u davanju i razumevanju, a važna je jer ko je ne oseća, ima veće šanse za ogorčenost i samoživost u životu.

3. Platonska ljubav

To je osećaj usmeren prema prijateljima koji vas okružuju. Najčešće je ona povratna od svakog pravog prijatelja ili saradnika, a značajna je za osećaj lične vrednosti.

4. Duboko povezana ljubav

To podrazumeva jaku vezu kao deo sebe. To je ljubav prema deci, supružniku i najbližoj porodici sa kojom smo u zajednici dugi niz godina. Ova vrsta ljubavi često se oseća i prema kućnom ljubimcu sa kojim neka osoba živi duži niz godina, bilo kao samac ili kao porodica.

5. Strastvena ljubav

Ovo je ljubav o kojoj se pišu romani ili pevaju pesme. To je stanje čežnje, želje, iščekivanja, nadanja, strasti koju svako doživljava različito. Neosporna je uzbudljivost i zanimljivost ove vrste ljubavi, ali je to takođe i stanje čestih grešaka koje kasnije mogu sobom nositi teške posledice.

Umesto zaključka

Svaka od navedenih vrsta ljubavi ima svoje vrednosti i odgovornosti. Takođe, sve ili većinu navedenih ljubavi imamo u sebi u isto vreme. Mnoge ljude ljubav pokreće i vodi kroz život. Ona je uzrok i velike sreće i velikih tragedija.

Jedno je sigurno – ljubav je lepa dokle god ona trajala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.