U trendu

7 mitova o seksu koje smo naučili u mladosti, a uopšte nisu tačni

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da više od 96 posto tamošnjih tinejdžera tokom školovanja dobije neku vrstu formalnog seksualnog obrazovanja pre navršene 18. godine života.

Mnoge škole u SAD-u svoje nastavne programe temelje na dokazanim informacijama, ali sistem nije besprekoran. Na primer, iz seksualnog obrazovanja izostavljeni su važni podaci o LGBTQ zajednici. Osim toga, mnoge dezinformacije do mladih dolaze putem časopisa, TV emisija, filmova, od vršnjaka…

7 činjenica o seksu koje neki odrasli veruju, a ustvari nisu tačne:

1. Imate li nezaštićen seks, sigurno ćete zatrudneti
Možda je ta tvrdnja način plašenja tinejdžera kako bi izbegavali seks ili barem koristili zaštitu, ali plodnost varira od osobe do osobe, a nezaštićen seks ne mora uvek da završi trudnoćom.

Žena može zatrudneti samo kada ovulira, što se događa jednom mesečno. Tokom tog procesa se oslobađa zrelo jajašce koje sperma može da oplodi u roku od 12 do 24 sata – tada može doći do trudnoće.

– Ali, čak i nezaštićen seks tokom tog perioda rezultira trudnoćom u 20 odsto slučajeva – pojasnila je dr. Maureen Whelihan iz Centra za seksualno zdravlje i obrazovanje.

Osim toga, valja imati na umu i da plodnost žene počinje opadati u njenim kasnim 20-im godinama, tako da se verovatnoća za trudnoću počinje smanjivati.

2. Menstrualni ciklus se može uskladiti sa ciklusom drugih žena
Postoji teorija da će žene koje provode puno vremena zajedno poput cimerki, koleginica ili najboljih prijateljica, na kraju uskladiti svoje menstrualne cikluse tako da se pojave u isto vreme. Nauka nikada nije potvrdila tu tvrdnju.

– Istraživači nisu pronašli niti jedan mehanizam u ženskim telima koji bi omogućio takvu sinhronizaciju – rekla je ginekolog dr. Jen Gunter.

3. Pronađete li svoju G tačku, neverovatan orgazam je zagarantovan
– Ne iznenađuje me kada čujem kako žene lažiraju orgazme dok su sa svojim muškim partnerima – objasnila je dr. Gunter u svojoj knjizi ‘The Vagina Bible’. Kaže kako istraživači, koji su u poslednje vreme proučavali tematiku G tačke, nisu uspeli da pronađu ovo posebno mesto koje je 1950. godine navodno pronašao nemački istraživač Ernst Gräfenberg.

Dr. Gunter smatra kako je verovatno Gräfenberg pogrešno protumačio druge delove ženskih genitalija, poput živčanih završetaka klitorisa pa to naveo kao naizgled novo otkriće G tačke.

– Donji dio vagine, blizu uretre, stvara sjajan osećaj kod mnogih žena jer je to stimulacija pristupa klitorisu, ali ipak je potrebna pravilna stimulacija. To nije prekidač za uključivanje i isključivanje – dodala je.

4. Nemoguće je imati siguran seks sa nekim ko ima polno prenosivu bolest
Kroz prošlost su se polne bolesti koristile kako bi plašili mlade i odvraćali ih od seksa.To su metode obrazovanja koje stigmatizuju ljude sa seksualno prenosivim bolestima poput klamidije, sifilisa, gonoreje i HIV-a.

Ove polno prenosive bolesti se mogu izlečiti ili lečiti lekovima kako bi se sprečilo da ih obolela osoba širi na seksualne partnere, prenosi Insider.

Osim toga, tu su kondomi koje svatko može lako nabaviti i koristiti te tako smanjiti rizik od širenja seksualno prenosivih infekcija. Također, stručnjaci preporučuju redovnu kontrolu i testiranja na polno prenosive bolesti.

5. Suzdržavanje od seksa je jedina delotvorna metoda kontracepcije
Američka vlada je 1981. započela sa finansiranjem reklamiranja apstinencije prema Zakonu o porodičnom životu adolescenata, a prema kojem škole još uvek mogu ‘reklamirati’ suzdržavanje od seksa kao jedini način sprečavanja trudnoće i polno prenosivih bolesti sve dok se direktno ne pozivaju na bilo koju religiju.

Potpuno suzdržavanje od seksa zasigurno je jedini 100 posto delotvoran način sprečavanja trudnoće, ali za većinu ljudi ova metoda kontracepcije nije realna i retki je se pridržavaju.

Drugi oblici kontrole rađanja, poput pilula, kontracepcijskih implantata, kondoma itd., vrlo su delotvorni dok u isto vreme omogućavaju ljudima da uživaju u seksu. Na primjer, implantat je čak 99,9 odsto delotvoran, a pilula između 92 i 97 odsto.

6. Seks sa više osoba čini vas prljavima
Istina je da više seksualnih partnera može povećati šansu od dobijanja polno prenosivih bolesti, ali i ovde postoje načini da se ta mogućnost svede na minimum tako da se, recimo, baš uvek koriste kondomi. Ideja da seks izvan braka ili seks sa više partnera čini nekoga prljavim, svoje korijene ne vuče iz nauke već iz religijskog koncepta čistoće.

7. Žena razvija ‘posebne osećaje’ tokom seksa
Jedna žena je na Twitteru napisala kako su je učili da žene oslobađaju hormon vezivanja za vreme seksa koji muškarci ne oslobađaju.

– Po toj teoriji u ženama se razvijaju posebni osećaji svaki put kada ugledaju penis, tako da definitivno ne bismo trebale praktikovati seks pre braka ili ćemo završiti tako jadno da ćemo se morati okrenuti sekularizmu i drogama – napisala je.

Istina je da žene tokom seksa oslobađaju hormone sreće poput dopamina i oksitocina, ali isto je i kod muškaraca. Razlog tome je taj što ti hormoni dolaze iz mozga, a ne iz genitalija, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.