U trendu

Ako na ova dva pitanja ne odgovorite sa ‘da’, bolje da prekinete vezu

Naravno da svako ko je u zdravoj vezi želi da to potraje večno i da oba partnera zauvek budu srećna i zadovoljna. Međutim, to nije svakome suđeno.

Ponekad je prevara uzrok nepoverenja, a ponekad ljubav jednostavno iščezne. Postoje i slučajevi kada jedan od partnera (ili oboje) više nisu sigurni da li je ta veza zaista ono što žele. Trenuci sreće se tada zamene s trenucima nesigurnosti u kojima se često sve preispituje.

Ako se i vi nađete i ti u takvoj situaciji, onda sebi i svojoj vezi vrlo jednostavno možete pomoći. Postavite sebi sledeća dva pitanja – ako na njih ne možete potvrdno da odgovorite, čini se da je vreme za prekid veze…

1. Da niste već toliko dugo zajedno, da li bi se još uvek držali te veze? Puno ljudi ostaje u vezi zato jer ima osećaj da su puno investirali u vezu pa je jednostavno ne žele „pustiti“. Paradoksalno, tako je uglavnom u nesrećnim vezama s mnogim krizama. Tada misle sledeće: „Toliko smo toga prošli zajedno, ne možemo se sada tek tako rastati.“

2. Kad bi se ujutro probudili i da niste u vezi, da li bi pristali na vezu sa svojim partnerom? Ovo pitanje će vam pomoći da lako otkrijete da li ste sa svojim partnerom još uvek zbog toga što se plašite da ćete ga povrediti ako raskinete. Da ste solo, i ako ga uvek smatrate privlačnim i ako bi sa njim započele vezu, to je dobar znak.

Međutim, ako ne možete da pronađete nijedan razlog zašto bi kao opet bile s tim muškarcem, onda je očigledno da je vatra među vama odavno ugašena i da je vreme za promenu.

Inače, u istraživanju univerziteta Binghamton je otkriveno da žene emocionalno i psihički snažnije pate od prekida veze, ali bolje i brže se oporave. To je pokazala anketa u kojoj je učestvovalo 5.705 osoba iz 96 zemalja. Ispitanici e trebalo da u anketi navedu osećaj bola koji su osetili posle raskida na skali od 1 do 10.  Osim toga, trebalo je da opišu uopšteno raspoloženje i osećanja nakon raskida. Žene su najčešće navodile strah, brigu i depresiju, dok su se muškarci najviše osećali izgubljeno i ljutito.

Zaključak: muškarci se ne mire s krajem veze, nego to potiskuju. Zbog toga više pate od raskida i nikada se potpuno ne oporave, tvrde naučnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.