Ako vaš brak preživi ovih šest faza, verovatno će trajati večno

Svaki brak ima svojih uspona i padova, ali svako zna da su za uspešnu bračnu zajednicu neophodni rad na sebi, tolerancija i kompomis. Ponekad je najlakše odustati kada se pojave problemi i nesporazumi u braku.

Međutim, ukoliko ste uprkos svim ovim grubim fazama odlučili da ostanete zajedno, vaš brak će verovatno trajati zauvek.

Kritikovanje

Kritika nekada može biti dobra stvar, ali partner se nekada može osećati kao da ga napadate i to može postati veliki problem, pogotovo u braku. Kritikovanjem partnera govorite mu da s njim nešto nije u redu i najverovatnije će se vaš partner braniti što može dovesti do velike svađe. Umesto toga pokušajte partneru da na najbolji mogući način ukažete na njegove greške.

Pružanje otpora

Većina nas je verovatno doživela trenutak kada je partner počeo da gradi zid i kada nije želeo da razgovara i reši problem. Ponekad to možete doživeti kao da vas partner ignoriše. Psiholog Džon Gotman kaže da 80 posto muškaraca tako deluje – izgledaju kao da nemaju nikakvih briga, ali zapravo se veoma brinu. Dakle, ako treba  da razgovarate o problemu, uvek je bolje odabrati pravi trenutak kada je partner mirniji i spreman na razgovor.

Privlači vas neko drugi

Ovo možda nije lako oprostiti, ali čak 70 posto žena priznaje da ih u braku privlači neki drugi muškarac. Potrebno je da znate da je to normalan osećaj i da to ne znači da ćete prevariti svog partnera. Važno je da ne reagujete na te osećaje i budete svesni onoga što radite.

Nemojte se udaljavati od partnera samo zbog toga što ste trenutno zbunjeni. U vašem životu može biti mnogo iskušenja ali poverenje je jedna od najvrednijih stvari u vezi i sigurno ne želite da je izgubite, prenosi Klix.

Prema partneru pokazujete prezir

Bilo da se radi o sarkastičnim komentarima, kolutanju očiju i ismejavanju, ovako ponašanje može biti destruktivno za bilo kakav odnos. Treba poraditi na sebi i težiti da prema partneru pokazujete samo ljubav.

Razmišljanje o odlasku

Deca, finansijska kriza, toksični članovi porodice mogu vas dovesti do ludila. Tada ne želite ništa drugo nego da se okrenete i nikada više se ne vratite. Ova faza može se dogoditi u bilo kojem trenutku braka. Nemojte zaboraviti da je to samo trenutna faza u vašem životu i ukoliko s partnerom budete radili na rešenju problema, vaš brak će opstati. Zapamtite brak ne podrazumeva samo sreću već i deljenje problema.

Prihvatanje i oprost

Ovo je faza kada shvatamo da ne možemo impulsivno rešavati probleme kao u vezi. Posavetujte se s prijateljima i porodicom ili posetite bračnog terapeuta. Tek kada budete spremni da oprostite supružniku zbog njihove tvrdoglavosti i prihvatite dobre i loše strane, znajte da će vaš brak trajati zauvek.

Nakon prolaska svih ovih faza vaš odnos u braku biće čvršći. Više se nećete svađati s partnerom i dogovaraćete se kako da rešite probleme a ne da bežite pred njima. Shvatićete da brak nije dečja igra, stećićete poverenje u partnera i s njim ćete se osećati sigurno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.