U trendu

„Bejbimun“, šta je to?

Već veoma dugo postoji običaj da se nakon venčanja otputuje na „medeni mesec“, da srećni mladenci mesec dana (ili koliko dugo mogu da priušte sebi da ostanu) negde uživaju bez ikakvih obaveza. U zemljama razvijenog Zapada sve češće se putuje i na „bejbimun“ („bebeći mesec“).

O čemu se ovde radi? Radi se o tome da mladi bračni partneri (ili, u nekim slučajevima, ne baš toliko mladi) koji se spremaju da prvi put postanu roditelji, žele da iskoriste nešto vremena pre dolaska deteta za to da se posvete samo sebi. Svesni su toga da roditeljstvo znači brojne obaveze, da će u potpunosti biti posvećeni bebinim potrebama, kasnije potrebama svog rastućeg deteta ili dece, ako ih budu imali više, i žele da pre dolaska deteta na svet rade neke stvari koje kasnije neće moći (recimo, da tek tako negde otputuju i ludiraju se). Ovaj običaj pomalo liči na medeni mesec, a pomalo na momačko ili devojačko veče.

U ovakvom putovanju budući roditelji obično veoma uživaju, što, naravno, ne znači da kasnije neće uživati i u roditeljstvu. A kako kod nas stoje stvari? Teoretski, i našim mladim parovima bi se ovakva ideja veoma dopala – ali je, s obzirom na finansijsku situaciju kod nas, najčešće neizvodljiva (ne mogu svi ni na medeni mesec da otputuju).

Kod nas, kad se pripremaju za dolazak bebe na svet, budući roditelji uglavnom razmišljaju o tome koliko će sve potrepštine za dete da koštaju i unapred nabavljaju ono što se može nabaviti. Do novca za neko lepo putovanje teško je i inače doći, a kad veći deo prihoda ode na pripreme za dolazak novorođenčeta, za veliku većinu naše populacije izdvajanje za „bebeći mesec“ bilo bi u domenu fantastike.

Šteta, jer je običaj lep i prijatan. Nadamo se da će vremenom i kod nas postati moguć i da će se ustaliti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.